Ugrás a cikkhez
Reklám

A Vas megyei Körmendnek és Szentgotthárdnak, akárcsak a legtöbb magyarországi városnak, a legutóbbi önkormányzati választások óta fideszes településvezetése van. Bana Tibor, országgyűlési képviselő, frakcióigazgató, a Jobbik Vas megyei elnöke, szentgotthárdi lakos a 2016. március 7-én az Országházban tartott sajtótájékoztatón ismertette a nemzeti ellenzéki párt véleményét a kormány utasítására Körmenden már ki is alakított, míg Szentgotthárdon március hónap első hetében elkezdett migránsokat befogadó központ építéséről.




Bana Tibor az említett sajtótájékoztatón három fontos bejelentést is tett: 1. Oszlassa föl magát a két Vas megyei város, Körmend és Szentgotthárd képviselő-testülete - élükön az ottani fideszes polgármesterekkel -, mert a népakarattal ellentétben engedélyt adtak a központok kialakítására. 2. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi megnyilatkozására hivatkozva a jobbikos országgyűlési közölte: észlelvén a menekültközpontokkal szembeni lakossági ellenérzéseket, a Jobbik Körmenden és Szentgotthárdon helyi népszavazást kezdeményez. 3. Körmenden március hónap első felében már elkészült a migránsbefogadó, míg Szentgotthárdon csak ekkor láttak hozzá a kialakításához. A szentgotthárdi központ létesítését - Bana Tibor elmondása szerint - a Jobbik akár polgári engedetlenségi mozgalommal is igyekszik megakadályozni.



Körmenden már fel is verték a sátrakat a migránsoknak (fotó: Nyugat.hu)

Bana Tibor országgyűlési képviselőt a fentebb ismertetett bejelentés után a két Vas megyei migránspátyolgató-központról kérdeztük:

- Bebes István, Körmend fideszes polgármestere szerint migránstábor létrehozásáról a kormány döntött, ezért Körmend városvezetésének nincs lehetősége annak megakadályozására. Ha ez így van, akkor a Jobbik miért a körmendi és a szentgotthárdi településvezetést kárhoztatja, szólítja föl lemondásra?

- A Jobbik véleménye szerint azért kell lemondania Bebes István körmendi és Huszár Gábor szentgotthárdi fideszes polgármesternek, mert nem igazán képviselik az említett két nyugat-magyarországi város polgárainak az érdekeit. Az igaz, hogy a jelenlegi helyzetben korlátozottak a lehetőségeik, de úgy tűnik, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt képes volt elérni, hogy bezárják az ő választási körzetében levő nagyfai menekülttábort az ottani közbiztonsági problémák miatt. Szülővárosomban, Körmenden és városunkban, Szentgotthárdon már tavaly ősszel is villámcsődülettel és tüntetéssel tiltakoztunk a befogadóállomások ellen. Akkor pedig a mostanihoz képest még jobb volt a helyzet, mert valóban csak rövid ideig maradtak migránsok a táborokban, de így is komoly nehézségeket okoztak. Minden tiszteletünk a minket segítő és bennünket védő tűzoltóké, rendőröké, katonáké, de az ő lehetőségeik is végesek. Ha már a kormány megígérte, akkor védje is meg a magyarokat, így a szentgotthárdiakat és a körmendieket is, a kormánypárti polgármesterek pedig a településeik polgáraiért, ne pedig a pártjukért álljanak ki.

- A körmendi polgármester, Bebes István megígérte: elkövetnek mindent annak érdekében, hogy a város lakossága a lehető legkevesebbet érzékelje, észlelje az esetleg odakerülő migránsok jelenlétéből. Ön szerint mennyire életszerűek a városvezető megnyugtató szavai?

- Ismételten aláhúznám: biztosak vagyunk az illetékes szervek, így a honvédség és a rendőrség felkészültségében, de sok száz ismeretlen hátterű migráns érkezése esetén ők is rendkívüli kihívással szembesülnének. Ezért is szeretnénk minden lehetséges eszközzel, akár polgári engedetlenségi mozgalommal is megakadályozni a szentgotthárdi tábor megépítését, Körmenden pedig mindent elkövetünk azért, hogy minél előbb lebontsák a sátrakat. Az emberek egyik városban sem akarnak migránsokat, amit már néhány hónappal ezelőtt is egyértelműen kinyilvánítottak. Ha az osztrákok tovább szigorítanak, akkor még nehezebb, kezelhetetlen helyzet alakulhat ki, de már így is komoly félelmeink vannak. Mi örülnénk a legjobban, ha nem maradnának huzamosabb ideig a táborokban a migránsok, de a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által a két tábor fenntartására meghirdetett 24-24 állás (a húsz-húsz szociális munkás, két-két gondnok, egy-egy gépjárművezető és egy-egy pénzügyi főelőadó) arra enged következtetni, hogy nem rövid ideig lennének a nyakunkon.

- Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ön parlamenti azonnali kérdésére válaszolva kifejtette: Szentgotthárdon és Körmenden nem bevándorlótáborok, hanem őrzött, átmeneti, divatos anglicizmussal élve, úgynevezett „pontok” lesznek, ahonnan, amiképpen tavaly a budapesti Szent János Pál pápa térről is rövid időn belül továbbszállítják a migránsokat. Megnyugtatta önt ez a miniszteri válasz?

- Egyáltalán nem. Sajnos ismételten azt tapasztaljuk, hogy a szavak és a tettek elválnak egymástól, a Fidesz, a kormány által megfogalmazott ígéretek és a valóság olyan messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Orbán Viktor harcias kijelentéseket tesz, elmondja, hogy nem érkezhetnek bevándorlók hazánkba, de közben a két nyugat-magyarországi településen ismét táborokat kívánnak létrehozni. Ha elfogadták volna a határőrség visszaállítására vonatkozó jobbikos javaslatot, akkor nem itt tartanánk. Folyamatosan a népszavazásról, az emberek véleményének kikéréséről beszélnek, de úgy tűnik, a körmendiek és a szentgotthárdiak véleménye nem számít a kormánynak. A megmozdulások mellett aláírásokat is fogunk gyűjteni, hogy ezzel is nyomást gyakoroljunk az ország vezetőire. Ki kell emelnem: ha a két Vas megyei város képviselő-testülete elfogadta volna Auer Miklós, illetve Lábodi Gábor javaslatát, akkor valóban kiállhattak volna a bevándorlás ellen, sőt még az esetleges visszatoloncolásokkal és a menekülttáborok létesítésével szemben is. Ki tudja miért, de az említett két jobbikos önkormányzati képviselő javaslatát a valamiért lesöpörték az asztalról.

- Ön szerint a helyi népszavazás kiírása esetén a legutóbbi választások eredménye alapján jórészt fideszes érzelmű körmendi és szentgotthárdi lakosok közül elegen szavaznának igennel a migránstáborokat ellenző felvetésre?

- Amint már említettem, ez nem pártpolitikai kérdés, hanem sokkal több annál. Világnézettől függetlenül mindenkit várunk a tiltakozó akcióinkra. A lényeg az, hogy minél többen álljunk ki közösségeinkért. Egyébként a Fidesz népszerűsége mindkét városban erősen visszaesett már 2014-re, azóta pedig tovább csökkent, ugyanis egyre többen látják, hogy érdemi változásra lenne szükség, ezt pedig csak az egyetlen, kormányváltásra képes erő, a Jobbik hozhatja el. Szerintem azok, akik valamilyen érthetetlen okból még most is a korrupciót rendszer szinten működtető Fidesszel rokonszenveznek, többnyire ellenzik a táborok felépítését, ezért egyértelmű lenne a népszavazás eredménye. Első körben véleménynyilvánító aláírásgyűjtést kezdünk Körmenden, ehhez kérjük a körmendiek támogatását, Szentgotthárdon pedig a fentebb említett polgári engedetlenségi akciónkhoz várjuk a csatlakozókat. Összefogással eredményt érhetünk el.

- A polgári engedetlenségi mozgalom milyen fajtájára gondol a szentgotthárdi migránstábor létesítésének megakadályozására?

- A cél a legfontosabb. Nem szabad hagyni, hogy ismét felépítsék a menekülttábort Szentgotthárd határában. Akciónkról időben értesíteni fogunk mindenkit, és kérjük a szentgotthárdiakat, de nemcsak őket, hanem a térségben élőket is, hogy jöjjenek el, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül fogjunk össze a biztonságunkért, szeretteinkért. A Jobbikra számíthatnak az itt élők, ezt ezúttal is egyértelművé tettük Lábodi Gábor önkormányzati képviselőnkkel, de mivel most a tavalyinál is nagyobb lehet a baj, mindenkire szükség van. A legjobb az lenne, ha Martonfához hasonlóan maga a szentgotthárdi polgármester, Huszár Gábor állna a tiltakozás élére, de erre nem számíthatunk, mert a Fideszhez való lojalitás fontosabb számára, mint a szentgotthárdiak érdeke. Körmendi születésű, de gyermekkoromtól Szentgotthárdon élő országgyűlési képviselőként felelősséget érzek a két város és az egész választókerület polgáraiért. Széles körű összefogással meg kell akadályoznunk, hogy migránsok lepjék el térségünket.

Hering József

(A fenti interjú megjelent a Kapu című folyóirat legutóbbi számában.)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából