Ugrás a cikkhez
Reklám

Jogerősen az ATV-nek adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miután a Jobbik sérelmezte, hogy szélsőjobboldalinak titulálták egy korábbi híradóban. A médiahatóság első fokon még a Jobbiknak adott igazat, jogerősen azonban a hitgyülis tévé javára döntött.

A csatorna egyik 2014. novemberi híradójában szélsőjobboldalinak titulálta a Jobbikot, a párt ezért a Médiahatósághoz fordult. Az első fokon eljáró hatóság akkor azt mondta ki, hogy a kifejezés a tényszerűségen túlmutató megjegyzés, amely egyértelműen egy véleményt, értékítéletet fejez ki, és bírság megfizetésére kötelezte a csatornát.

Az ATV fellebbezését a másodfokú hatóság elutasította, amiért az ATV bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál. A bíróság 2015. novemberi ítéletében hatályon kívül helyezte a másodfokú határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A bíróság indoklásában kiemelte, hogy a szélsőjobboldali kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőséges, soviniszta (pl. fasiszta vagy náci eszmékkel szimpatizáló) irányzatokra szokták használni a napi politikában, hanem "az enyhébb nézeteket valló jobboldali pártokra is".

Hozzáteszik: ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot egy híradásban szélsőjobboldaliként azonosítva neveznek meg, nem jelenti azt, hogy ezzel véleményt formálnak róla.

A bíróság álláspontja szerint az, hogy a Jobbik nem tekinti magát szélsőjobboldali pártnak, nem jelenti azt, hogy megfelelő szövegösszefüggésben, értékítélet nélkül ne lehetne ezzel az egyébként széles körben elfogadott és használt azonosítással jelölni, "ha másért nem, a szóismétlés kerülése érdekében".

A fentiekre tekintettel a bíróság megállapította, hogy a másodfokú hatóság tévesen minősítette a szélsőjobboldali megnevezés használatát a Jobbik vonatkozásában politikai hírhez való véleményfűzésként. A megismételt másodfokú hatósági eljárás a közigazgatási bíróság ítéletében foglalt iránymutatásra tekintettel az elsőfokú határozat megváltoztatásáról döntött, a Jobbik kérelmét pedig elutasította. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, a közléssel jogerőssé vált - olvasható a szektatévé honlapján.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából