Ugrás a cikkhez
Reklám

A Somogy megyei Zákányba napról napra több ezer bevándorló érkezik Horvátországból a zöldhatáron át, gyakorlatilag a horvátok oda hordják őket ezerszám. Éppen ezért jelentős rendőri és katonai erőket vezényeltek a térségbe, akiknek természetesen segítségére van a helyi önkormányzat is.

A magyar honvédekre kíváncsiak voltak a helyi óvodások, és kilátogattak hozzájuk. A csöppségek kézzel készített kis ajándékot is vittek az egyenruhásoknak, akik örömmel vették a kicsik érdeklődését.




Nos, erre kapta fel a fejét a Társaság a Szabadságjogokért nevű "jogvédő", "civil" szervezet (melynek kiemelt támogatója az Open Society Foundation, azaz Soros György alapítványa, valamint a Norvég Civil Támogatási Alap - a szerk.), amely az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel együtt panaszt nyújtottak be az ovi fenntartójához és még az ombudsmannak is írtak.

Álláspontjukat így fogalmazták meg:

“Óvodás gyermekek méltósága sérült a szögesdrótnál. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet / Eötvös Károly Policy Institute-tel közösen fordultunk az ombudsmanhoz, és tettünk közérdekű bejelentést a zákányi óvodások ügyében. Szerintünk a gyermekeknek és szüleiknek sérült emberi méltósága és lelkiismereti szabadsága is, amikor szervezett program keretében népszerűsítették az óvodásoknak a katonák alkalmazásának szükségességét a horvát-magyar határon.”

A TASZ úgy véli, hogy a zákányi ovisoknak “militáns megoldásokat” mutattak be és ezért megsérülhetett a kicsiny lelkük.




A jelentgetés miatt az óvoda dolgozói el vannak keseredve, az önkormányzat hivatalosan még nem reagált a TASZ-osok által kezdeményezett vizsgálatok hírére.

A héten két napon keresztül a Magyar Honvédség Letenyén állomásozó alegysége vezetési gyakorlatot tartott. A katonák a kisvárostól egészen Surdig is elmentek a páncélozott járműves konvojjal és Surdon éppen azért álltak meg, hogy bárki megnézhesse a járműveket.

A katonai konvoj még Lentibe is elment, hogy egy egyrészt a járművezetők szokják az Alföldhöz képest más terepet, másrészt a lakossággal való jó kapcsolat kialakítása is fontos volt a Magyar Honvédség katonáinak.

Akkor mégis mi a probléma Zákányban? - teszi fel a jogos kérdést a Dél-Zala Press.

(Kuruc.info - Dél-Zala Press nyomán; fotók: Hajrá, Zákány!)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából