Ugrás a cikkhez
Reklám

Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár.

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta az osztrák kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, az Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.



A fekete sereg Bécs felé menetel az M1-esen
Faymann kijelentette, egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is. "Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk" - közölte a kancellár.

A Werner Faymann és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon.

A döntésről a kancellár Facebookon adott tájékoztatást.

Korábban az osztrák belügy közleményében az szerepelt, hogy mindegyik "menekült" benyújthat menekültkérelmet Ausztriában, és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. Hozzátették, minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el.



Később buszos segítséget is kaptak
Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt - állt a közleményben. Amennyiben a "menekült" nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

De a közlemény kiemelte, az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is.

Hajnalban megérkezett az első rakomány a sógorokhoz

Hajnali fél 3-kor elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak.

A buszról leszálló migránsok a határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket Welcome feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is értesítették. Csak innen több mint 10 busz indult útnak tele emberekkel. Hajnali 3 óra körül a zsámbéki lehajtótól már mindenkit elvittek.



Merkel budapesti kedvenceiből egyre többet kaphat
Sok mindent hátrahagytak, nagy volt a felfordulás, hasonló volt a helyzet a fővárosi Keleti pályaudvarnál is. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik.

A köztévé szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós azt mondta, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Szerinte nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

A köztévé szerint az első buszról több mint 40-en szálltak le, a rendőrség még nem volt jelen, de a magyar oldalon már várták őket az osztrák segítők.



Csendélet sáskajárás után a Keletinél - sajnos gyorsan jött is az újabb raj
A buszról leszállva többen autóba szálltak Bécs felé, és se szó, se beszéd elhajtottak, de mások az úttesten sétáltak át az osztrák oldalra.

Werner Fasching tartományi szóvivő-helyettes szerint a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Fasching. Ha igen, úgy felveszik az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe viszik őket tovább.

A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani. Nickelsdorf környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.

Werner Faymann osztrák kancellár arról számolt be, hogy Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet - nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

Akinek hiányoznának a távozók: máris újra benépesedett a Keleti

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1-en szombat hajnalban.

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a miklóshalmai (Nickelsdorf) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett.



Természetesen a híroldalak külön vadásznak a gyerekeket tartalmazó képekre
Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát.

Közben a Keleti pályaudvaron - ahonnan korábban nagy számban távoztak - az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

A őrvidéki rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.

Sajnos nem is fog kevesebb érkezni, sem az osztrák-magyar határra, sem hozzánk, ha azt látják, hogy szabad az út.

(MTI nyomán)

Frissítés: Nem indul több mingránsbusz az osztrák határra, mert ideig-óráig elhárult a veszélyhelyzet

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta az MTI-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv - fogalmazott.



Váltig állítják, hogy egyszer volt a Keletinél buszkonvoj
Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadóállomásokról nem szállítanak több migránst a határra - mondta. (Pedig az elszállításuk jó ötlet, csak az irány volt rossz - a szerk.)

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra. Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

Hála az akciónak több kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át - közölte az Útinform az MTI-vel.

Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról és Sopronban, vagy Kópházán átlépni a határt.

Az M1-es autópályán ugyanis a határ előtti kocsisor folyamatosan növekszik - hangsúlyozta az Útinform, azt javasolva, csak az induljon el az M1-es autópályán, akinek az feltétlenül szükséges.

Az Útinform emellett figyelmeztetett arra is, hogy az esős idő miatt az átlagosnál több balesetre lehet számítani, ami további torlódásokat okozhat az autópálya Győr és Budapest közötti szakaszán.

Már Győrben járnak a Vámosszabadiból útnak indult talpasok

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból - közölte az M1 szombat reggel.

Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak.

Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

A csatorna korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

(MTI nyomán)

A köztévé híradójának riportja a nagy és szinte semmit sem érő költöztetésről

Friss:

- Mégis besokalltak az osztrákok: a teljes fejetlenségben inkább lezárták Hegyeshalomnál a határt

- Mérlegen a nagy utaztatás: 104 busz, 4500 migráns robogott tovább az éjszaka - Továbbra is "védjük" a schengeni határt, de rendőri erőszak kizárt

Korábban írtuk: Buszokkal az osztrák határhoz viszik a Keletinél táborozókat és az M1-esen gyaloglókat





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából