A Jobbik elnöke szerint Magyarországot humanitárius katasztrófa fenyegeti az illegális bevándorlás miatt, és ennek elhárításához a határ hermetikus lezárására van szükség.

Vona Gábor szerdán Röszkén, az illegális bevándorlás ellen szervezett Jobbik-demonstráción azt mondta: a határ lezárásához a hadseregre van szükség, amely kellő felhatalmazással és erővel képes lehet erre.

A honvédség bevetéséhez szükséges jogszabály-módosításokhoz a Jobbik biztosítja a kétharmados többséget - közölte a politikus, hozzátéve, álláspontjuk szerint azonban az alaptörvény módosítására is szükség lenne.

(MTI)

Frissítés: az Origó beszámolója a mai röszkei eseményekről:

Illegális határátlépőket követett a rendőrség Röszkénél nem messze a Jobbik demonstrációjától.

A Röszke határában lévő vasúti átjárónál a Jobbik tüntetői és egy nagyobb csoport menekült találkozott össze. A tüntetők megálltak a sínek érkező menekültek mellett. A tüntetők többek között olyanokat kiabáltak, hogy menjek haza a bevándorlók.

A rendőrök sorfalat álltak a két tábor közé, a menekültek viszont, köztük több gyerek, a síneken és a kukoricatarlón keresztül elszaladtak Szeged felé.

Nem volt elég rendőr ahhoz, hogy kövessék őket, lekötötték erőiket a tüntetők. Helyszíni tudósítónk úgy látta, hogy dobálózás, erőszakos cselekmény a kiabáláson kívül nem történt. Az egyik rendőr hangosan megjegyezte, hogy a menekültellenes tüntetők kiabálása miatt nem tudták a bevándorlókat a gyűjtőponthoz kísérni, így ellenőrizetlenül haladhattak tovább az ország belseje felé.




Jobbikos tüntetők érkeztek a határzár azon szakaszához, ahol a Röszke-Horgos vasútvonal miatt nem ér össze a drótakadály. A tüntetők a síneken állva torlaszolták el az utat. Helyszíni tudósítónk elmondta, ekkor nem érkeztek menekültek Szerbia irányából, de néhány alakot láttak a határ túloldalán. Hozzátette: a tüntetők nem alkottak élőláncot, csak csoportosultak a síneken.

Egyetért a Jobbik a Fidesszel abban, hogy a Honvédséget kell bevetni a menekültáradat megfékezésére – mondta Vona Gábor, a radikális jobboldali párt röszkei demonstrációján. A pártelnök hozzátette, alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy a Honvédség bevetése ne ütközzön az alaptörvénybe.




Vona Gábor hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a magyar katonák tényleg a határ védelmével foglalkoznának, ahelyett – hogy a rendőrökhöz hasonlóan – a menekülteket kísérgessék az idegenrendészeti regisztrációs pontokig. Hozzátette, bízik benne, hogy a honvédek anélkül is meg tudják védeni Magyarország déli határát, hogy emberi élet kioltására alkalmas eszközöket vetnek be – azt viszont követeli, hogy
a katonák minden olyan tömegoszlató eszközt – könnygázt, vízágyút, gumibotot – használhassanak fel határvédő munkájuk során, amit a rendőrség 2006-ban a magyar tüntetők ellen is bevetett.

A Jobbik szimpatizánsai a beszéd után elindultak a röszkei határsáv felé, hogy jelképesen élőlánccal zárják le az átkelőt.




Mintegy 100 menekültbe és az őket szorosan kísérő rendőrökbe futott bele az Origó stábja Röszke határában. Közel 20 rendőr két buszhoz igyekezett terelni a menekülteket, akik között gyerekek is voltak. A bevándorlók eközben azt kiabálták, hogy „No finger", vagyis nem akartak ujjlenyomatot adni.




Hirtelen 20-30 illegális határátlépő berohant a kukoricásba, a rendőrök autókkal, terepjárókkal indultak a nyomukba. Azokat, akiket sikerült feltenni a buszra, a röszkei regisztrációs ponthoz viszik.

Az előbbi esemény azért volt érdekes, mert a jobbikos tüntetők éppen ekkor érkeztek a vasúti átjáróhoz. Ott a rendőrök buszai egyébként  már várták a menekülteket. Amíg a tüntetők nem mentek az átjárókhoz, addig a rendőrség nem vitte a buszokhoz a menekülteket. Így nem találkoztak egymással a demonstrálók és a menekültek.




A jobbikosok között vannak olyanok, akik a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözéket viselnek – jelentette a helyszínről az Origó tudósítója, a liberálisokat ugyanis még ilyen körülmények között is ez a téma izgatja.

2. frissítés: Vona röszkei beszéde:

Z. Kárpát Dániel: