Ugrás a cikkhez
Reklám

Európának és Magyarországnak arra kell készülnie, hogy a következő időszakban további milliók indulhatnak még útnak Európa felé, ezért hosszú távú, tartós intézkedésekre van szükség – emelte ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén.

A miniszter kiemelte: a szíriai, iraki, afganisztáni, pakisztáni és a balkáni helyzet nyomán látszik, hogy nem egyszeri intézkedésekre van szükség. Európát egy tartós népvándorlási hullám érte el – tette hozzá.

A miniszter azt mondta: az elmúlt tíz év lépései vezettek ehhez a helyzethez: az Európai Bizottság baloldali politikája, amely szerint bárkit be lehet engedni az unió területére. Az Európai Unió csődöt mondott a helyzet kezelésében, maga jelenti a problémát, képtelen megvédeni saját határait – hangsúlyozta Lázár János.

Országos főkapitány: folyamatosan érkeznek a migránsok a magyar-szerb határra

Csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál - mondta az országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés honvédelmi, valamint rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

Papp Károly kiemelte: az előző évekhez képest megsokszorozódott az országba érkező migránsok s az elfogott embercsempészek száma. Január elseje óta 862 embercsempész ellen indult eljárás.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője elmondta: csak az éjszaka további 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak, így annak száma már a 44 ezret is meghaladta. Többségük szírnek vallják magukat - tette hozzá, megjegyezve: a szír menedékkérők számának növekedése európai szinten is megfigyelhető (ez is Merkelnek köszönhető, aki kijelentette: aki szírnek mondja magát, biztosan maradhat az egyre kevésbé német országban - a szerk.).

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte: a bevándorlók útvonalain érkezhetnek terroristák is.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából