Ugrás a cikkhez
Reklám

Több törvény is módosulni fog, ezek közé tartozik a honvédelmi, a büntetőeljárási, az építésügyi törvény, az alaptörvény módosítására viszont nincs szükség - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke a migrációval kapcsolatban csütörtökön az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A honvédségi törvény módosítására azért van szükség, hogy a hadsereg "fontos dolgokat ellásson" - fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, az biztos, hogy a honvédségre jelentős szerep fog hárulni a rendőrséggel együtt abban, hogy a határőrizet megerősödjön, vagyis az illegális bevándorlók ne tudjanak átjutni.

A büntetőeljárási törvény, illetve a büntető törvénykönyv módosításával azt szeretnék elérni, hogy az illegális határátlépést olyan komoly retorzió kövesse, amely visszatartó erővel bír. A büntetőszankciók között bevezetik a kiutasítást is - tette hozzá.

Az építésügyi törvény módosítását az új menekülttáborok építése indokolja - mondta, azzal együtt, hogy nem kizárt, olyan táborokat hoznának létre a határon, amelyek csak "Szerbia felé lesznek nyitottak". Ez - Gulyás Gergely szerint - azt jelenti, hogy el lehet hagyni ezeket a táborokat, de csak Szerbia felé.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is. A miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek.

A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából