Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti tranzitzónák kialakítása és működtetése augusztus 16-ig - derül ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott augusztus 25-i keltezésű előterjesztésből.

A Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Láng Zsolt, a tulajdonosi gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke által jegyzett, a fővárost érintő migrációs helyzettel kapcsolatos előterjesztés szerint a legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek volt.

"Tekintettel arra, hogy a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek költségvetése a tranzitzónákhoz kapcsolódó feladatok elvégzésére nem rendelkezik megfelelő forrással, ezért annak biztosítása a fővárosi önkormányzat költségvetésének terhére történhet" - olvasható az előterjesztésben.

Az előzetes becslések szerint a várható havi bruttó költségek több mint 77 millió forintra is rúghatnak - írták az augusztus 25-i keltezésű előterjesztésben, amely azt célozza, hogy a Fővárosi Közgyűlés kérje fel a főpolgármestert: vizsgálja meg a tranzitzónák kialakításával és működtetésével, valamint a fővárost is jelentősen érintő migrációs helyzettel kapcsolatban jelentkező többletfeladatok ellátásának módját és finanszírozási feltételeit, illetve a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján terjessze be valamennyi szükséges döntést a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának vezetője augusztus 5-én jelentette be, hogy a migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, ezeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat.

Pető György az ügyben, a főpolgármester kezdeményezésére tartott egyeztetésről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: ilyen területet alakítanak ki a Keleti pályaudvarnál, a Baross téri aluljáróban, valamint a Nyugati és a Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken.

Az első tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban nyílt meg augusztus 8-án. Ezt követte augusztus 12-én a Déli pályaudvarnál kialakított tranzitzóna, majd két nappal később a Nyugati pályaudvari.

Tarlós István szerda délután az M1 aktuális csatornán jelentette be, hogy a Keleti pályaudvarhoz közel, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban.

Elmondta, hogy a területet katasztrófavédelemmel egyeztetve a korábban összeszokott csapat rendezi be a nagyjából ezer ember befogadására. Hozzátette: nem egyidőben zárják be a pályaudvarokon lévő zónákat és nyitják meg az újat. A Nyugati pályaudvaron lévő zóna marad nyitva legtovább, "tartalékképpen". A költözés nagyjából két héten belül záródhat le - mondta akkor a főpolgármester.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából