Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik ügydöntő helyi népszavazásokhoz kötné a befogadóállomások létesítését. Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke a Jobbik augusztus 20-ai budapesti ünnepi rendezvényén - Bosnyák András, Martonfa polgármestere jelenlétében - arról számolt be, hogy erre vonatkozó indítványukat Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel alelnök benyújtotta a parlamentnek, és az Országgyűlés rendkívüli ülésén szeretnék elfogadtatni.




A politikus azt hangoztatta: a kormány ne akarjon szembemenni az emberek akaratával, Martonfa "nem kér az idegen letelepülőkből, nem kér a kormány letelepítési politikájából". A jobbikos politikus egyfajta beismerő vallomásként értékelte, hogy a kormány két új tábort nyitna, és bírálta, hogy nem a határsávban.

Novák Előd azt is szóvá tette, hogy naponta több bevándorló érkezik, mint ahány magyar születik, és a kivándorlással együtt számítva az ország legnagyobb problémájaként beszélt a népesedési kérdésről. Kijelentette: szó sincs demográfiai fordulatról, "például a cigányság népességrobbanásával próbálják palástolni" az alacsonynak ítélt 1,4 százalékos termékenységi rátát. Az igazi probléma az - folytatta -, hogy "ha csak a magyarokat vizsgáljuk, akkor egy alatt van a magyar nőkre jutó gyermekek száma". Ezért gyökeres változás kell - jelentette ki.

A rendezvényen Volner János, a Jobbik alelnöke sürgette: a kormány tegye világossá, hogy az Egyesült Államok felelős a Magyarországon lecsapódó menekültáradatért, mert beavatkozott Szíria és Afganisztán belügyeibe, amely országok addig féken tudták tartani az iszlám szélsőségeseket is. Álláspontja szerint a Fidesz csak tüneti kezelést ad a bevándorlás problémáira, a valódi megoldást az önálló határőrségben, a menekülttáborok zárttá tételében, a határsértők kitoloncolásában nevezte meg.

Bosnyák András, Martonfa polgármestere aránytalannak ítélte, hogy egy kétszáz lakosú település környezetében ezer embert befogadó tábor jöjjön létre, és jelezte: polgári engedetlenséget hirdetnek, a tábor helyszíneként kijelölt területet pedig a gárdisták és a cigányok - ellentéteiket félretéve - együtt védik.




A pódiumbeszélgetésen szóba került Boross Péter nyilatkozata is; a volt miniszterelnök egy interjúban egyebek mellett azt mondta: "a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaitól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába."

Erre reagálva Novák Előd "egy utolsó, rendszerváltást kisiklató gazemberként" jellemezte a volt kormányfőt. Mint mondta, a cigányság integrációjára vonatkozóan a Jobbik munkacsoportjai is jutottak hasonló megállapításokra, szerinte a bevándorlók nélkül is van elég ember, akiket nem sikerült integrálni. "Szerintem ha például a fehér cápa kihalásának veszélye miatt lehet a vészharangot kongatni, akkor a fehér ember kihalásának veszélye miatt is lehessen, és ne minősüljön az rasszizmusnak!" - fogalmazott a jobbikos alelnök, akinek beszédét néhány százan hallgatták. Közülük tucatnyian "Ma Martonfa, holnap az egész ország" feliratú pólót viseltek.

A Jobbik egész napos városligeti rendezvényén gyermekprogramokkal és ingyenes koncertekkel várták az érdeklődőket.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából