Pécsett tartották a városi polgármesterek ide találkozóját. Átadták az év önkormányzati vezetőinek járó elismeréseket is. Az idei rendezvény központi gondolata az önkormányzatok és a kultúra közötti kapcsolat volt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy valamennyi településnek ki kell vennie a részét a kultúra minél szélesebb körű terjesztéséből, hogy a kultúrához való hozzáférés ne csak a fővárosban valósuljon meg, hanem minden településen.

Az eseményen adták át az év polgármestere címet, amelyet idén Kiss Attila, Hajdúböszörmény vezetője vehetett át. „Segítőkésznek kell lenni, a polgármesternek meg kell értenie, hogy az emberek mit szeretnének, mi a véleményük, és azt el kell fogadni”, mondta a díjazott.

Az év alpolgármestere az ózdi Fidrus Péter lett, aki szerint városát – bár sokan ezt teszik – nem szabad lenézni. „Azért dolgozunk, hogy ez az előítélet megváltozzon. Más politikai kultúrát valósítottunk meg, és ezt az emberek becsülik”, mondta Fidrus Péter.




A pécsi Lovász István pedig az év jegyzőjének járó elismerést kapta meg. „Ennél több szakmai örömöt kevés pálya tartogathat az ember számára, mint a jegyzői feladat”, nyilatkozta a Krónikának Lovász István.

(Kossuth Rádió)