Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Országgyűlés a pünkösdöt követő öt napban folytatja munkáját, így a képviselők szombat késő estig a jövő évi költségvetést, továbbá az azt megalapozó törvénymódosításokat és adóváltoztatásokat tárgyalják.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napon megszokott kétórás interpellációs időszak következik.

A fideszes Bánki Erik ekkor arról kérdezheti a nemzetgazdasági minisztert, hogy mennyivel csökkennek az emberek mindennapi terhei a jövő évi adótörvények alapján. Gúr Nándor (MSZP) ugyanakkor "Romló foglalkoztatottsági adatok, növekvő munkanélküliség" címmel benyújtott interpellációval fordul Varga Mihályhoz, akitől a jobbikos Volner János azt kérdezi majd, hogy a kormány mikor ismeri be, hogy képtelen megbirkózni az államadóssággal. A nemzetgazdasági tárcavezetőhöz az LMP-nek is lesz kérdése, Szél Bernadett arra vár választ, hogy a kabinet mit üzen a kivándorló magyaroknak.

Az első ülésnap végén a szerdán elfogadni tervezett előterjesztésekről mondhatják el utoljára véleményüket a képviselők.

Költségvetésihiány-emelés a kurdisztáni katonai szerepvállalásához

A tervek szerint szerdán reggel egyebek mellett zárószavazás várható az idei költségvetés módosításáról is, Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

A szavazásokat követően kezdődhet meg a 2016-os költségvetés általános vitája, amelyre összesen 30 órás időkeret áll rendelkezésre.

A vita 40 perces kormányzati nyitóbeszéddel kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek félórás felszólalásai követnek. Az időkeretbe tartozó képviselői felszólalások a frakciók szintén 30-30 perces vezérszónoki beszédeivel kezdődnek.

A napirendi javaslat alapján a büdzsé értékelésére a kormány- és ellenzéki oldalnak 15-15 órája van. Szerdán 6 órás, csütörtökön 14 órás, pénteken pedig 10 órás vitára lehet számítani.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások, valamint adóváltoztatási javaslatok tárgyalása szombaton történhet, a két előterjesztést 5-5 órás időkeretben tárgyalhatja a parlament.

A (bank)adócsökkentés költségvetése

Varga Mihály a 2016-os büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte és kiemelte, az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése pedig 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz. A javaslatban a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.

Az Országgyűlés kedden kezdődő kéthetes ülése jövő hétfőn érhet véget, amikor a képviselők a kormánynak tehetnek fel két órában kérdéseket és azonnali kérdéseket.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából