Az MTI szerint lezuhant kedden a magyar hadsereg Gripen vadászgépe a csehországi Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak, áldozatok nincsenek. Más források viszont úgy tudják, hogy a gép kisodródott leszállás közben a kifutópályáról. Az MTI később korrigált, miután a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, és abban is túlfutásos balesetről írnak.



A fotót a Gripen News tette közzé a magyar roncsról - nem sok maradt belőle

A balesetről a Cseh Televízió oldalán is írnak már, igaz, egyelőre röviden.

A cseh köztévé szerint a magyar hadsereg egyik kétüléses, JAS-39 Gripen vadászgépe került bajba a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren. Úgy tudni, a gép a repülőtér mellett lévő szántóföldön állt meg.

Cáslavban május 11-től Lion Effort név alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

A Mlata Fronta Dnes című cseh lap híroldalán úgy fogalmaznak, hogy a vadászgép kisodródott a kifutópályáról, a pilóták katapultáltak. Petr Medek, a cseh honvédelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a balesetnek "nem volt drámai kimenetele".



A 42-es oldalszámú Gripen szenvedett balesetet

A Honvédelmi Minisztérium kedd délutáni közleménye szerint a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, hanem földetérés után túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, és a pilóták valóban katapultáltak. A személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett. A két magyar pilóta, Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy az első információk alapján jól van. Az anyagi kár felmérését és az eset kivizsgálását megkezdték - tették hozzá.



"Semmi dráma, csak túlfutott"

A hvg.hu egy repülési szakértőtől úgy tudja: az egyik katapultáló pilóta a kecskeméti légibázis parancsnoka, társa pedig szintén gyakorlott oktatópilóta. Bár a kár felmérése még tart, az már az időközben beérkezett képek alapján is biztosnak tűnik, hogy a katapultálás miatt a gép orra a pilótafülkével és a hátsó pilótafülkével lényegében eltűnt, leszakadt a függőleges vezérsík - a gép használhatatlanná vált.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a balesetet. Meg nem erősített hírek szerint a futómű hibásodott meg.

Nem ez az első eset

Márciusban történt már műszaki hiba magyar Gripennel, egy svédországi gyakorlatról visszatérő gép Kassán hajtott végre kényszerleszállást. 2009-ben is történt egy hasonló eset: egy gyakorlatozásról visszatérő Gripen hajtott végre kényszerleszállást Svédország délkeleti részén található Kallinge repülőterén.

A gép a földet érés után kigyulladt. A repülőgép vezetője elhagyta az égő repülőgépet. A tűz a repülőgép futóművénél keletkezett, amikor érintette a leszállópályát, és még mozgásban volt.

Frissítés: nem tudtak fékezni

A cseh védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a magyar gép pilótái ismeretlen okok miatt nem tudták leszálláskor lefékezni a gépet. Egyelőre nem tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

"Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy a gép túlment a leszálló pályán. A pilóták az előírások szerint katapultáltak. Amennyiben a gép irányíthatatlanná válik, és komolyabb veszély fenyeget, a pilótáknak el kell hagyniuk a gépet. Mindketten jól vannak. Semmi drámai nem történt" - mondta Petr Medek, a védelmi tárca szóvivője telefonon az MTI prágai tudósítójának.

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott megállni. "Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel" - jelentette ki a televízióban a szóvivő.

A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását - közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkara sajtóosztályának munkatársa.

Zéró-zéró katapultálás



Martin-Baker típusú katapultülés
A Saab repülőgépgyártó cég JAS 39 Gripen vadászgépébe beépített angol gyártmányú Martin-Baker Mk. 10 típusú, az egyik legkorszerűbb, a pilóta számára úgynevezett zéró-zéró katapultálást lehetővé tevő katapultülés szériatartozék. A zéró-zéró rendszer azt jelenti, hogy olyan vészhelyzetben is, amikor a gép a földön tartózkodik (zéró magasság) és álló helyzetben van (zéró sebesség), a repülőgép-vezető biztonságosan elhagyhatja a gépet.

A katapultálás több fázisból áll: a folyamat egy kar meghúzásával indítható el, ezután egy külön szerkezet automatikusan összerántja a pilóta kezeit és lábait, a kabintetőt egy beépített pirotechnikai szerkezet lerobbantja, majd a szilárd hajtóanyag töltetű kilövőszerkezet a rakétahajtás elvén az ülést egy sínen gyorsítva függőlegesen kilövi. Zéró-zéró katapultálás esetén a minimális biztonsági magasság elérésekor a főernyő automatikusan kinyílik.

Csak két ilyen gépünk volt

Az első Orbán-kormány 2001-ben döntött 14 darab JAS 39 Gripen gép tartós lízingjéről. Sokáig úgy tűnt, hogy a kormány F-16-osokat szerez be, de végül a magasabb ellentételezésre hivatkozva a svéd típus mellett döntöttek, melyeket a Medgyessy-Gyurcsány-kormány alatt alakítottak NATO-kompatibilissé. A 14 gép lízingje 2012 év eleji árfolyamszinten 340 milliárd forint értékű, a törlesztés 30 milliárd forinttal terheli a költségvetést (ami a honvédelmi költségvetés több mint 10 százaléka), további 2 milliárd az éves kanadai pilótakiképzés, melynek összértéke 58 milliárd forint. 2012-ben a kormány elérte a Bérleti Megállapodás módosítását - valamivel kedvezőbbek lettek a törlesztési feltételek.

A 14-ből kettő olyan kétüléses gép, amelyikből az egyiket most baleset érte.

Az Index megkereste a Gripent gyártó Saabot, akik hivatalos válaszukban annyit írtak: a garanciával és balesetekkel kapcsolatos kérdéseket kormányközi megállapodások szabályozzák, így semmit sem mondhatnak arról, hogy rendezik el majd az anyagi kárt, illetve hogy pontosan hogy alakulnak a felelősségi viszonyok.

Nem valószínű, hogy túl hamar lesz bármi konkrétum, minden további lépés csak a hivatalos vizsgálat lezárása után várható.

2. frissítés: fékhibára gyanakszanak

Murguly Gusztáv nyugállományú Gripen-pilóta szerint fékhiba okozta a magyar Gripen vadászgépének keddi csehországi balesetét.

Valószínűleg leszállás közben "nem működött a repülőgép fékrendszere, illetve irányíthatatlanná vált", ezért a két pilótának katapultálnia kellett, mert ilyenkor nagy a veszélye, hogy valamivel összeütköznek, és még nagyobb baj történik - mondta Murguly Gusztáv a köztévé híradójának.

Mészáros László, a Magyar Repülőszövetség elnöke ugyancsak a Híradónak azt mondta, a katapultálás nagyon bonyolult folyamat, másképp kell végrehajtani nagy, közepes magasságban, vagy közvetlenül a földről. A korszerű repülőgépek olyan katapulttal rendelkeznek, amely működtethető a földről, álló helyzetből is, és a katapultálás után sikeresen földet tud érni a pilóta - tette hozzá.

(MTI - HVG - Index GripenNews nyomán)