Ugrás a cikkhez
Reklám

Kóka Jánosnak, a Gyurcsány-kormány gazdasági miniszterének is intézett diplomata-útlevelet Szijjártó Péter, legalábbis az ő közreműködésével hosszabbították meg a volt SZDSZ-elnök okmányát - írja a csütörtökön megjelenő Figyelő. Szijjártó állítása szerint Eörsi Mátyásnak is van különleges jogokat biztosító okirata.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyébként több ezer diplomata-útlevelet tart nyilván, de neveket - Kókáén és Eörsién kívül - nemzetbiztonsági okokból nem árultak el. Az okmánnyal járó előjogokról pedig annyit mondtak el, hogy a nemzetközi szerződésekben szereplő jogosultságokat biztosítja a papír. Balázs Péter volt külügyminiszter szerint a dokumentum előnye, hogy vízummentességet biztosít olyan országokba is, ahol egyébként kötelező a beutazási engedély. A beutazás is könnyebb, mert az ellenőrző pontokon gyorsabban átjut a diplomata-útlevél birtokosa.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér diplomata-útlevelét azzal magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter, hogy a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház társtulajdonosakét Tarsolynak sokat kellett külföldön tárgyalnia.

Arról nem tud Szijjártó, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek vagy Simicska Lajos üzletembernek lenne diplomata-útlevele.

(Figyelő - HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából