Kövér László a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy "nekem nem lenne ellenemre, ha az amerikai követség előtt százezrek tüntetnének, de nincs itt az ideje. Most, három győztes választás után nem kell Békemenet, pihenjünk kicsit!"



A hetedik napon még az élő Isten is megpihen...

A házelnök nem cáfolta a HVG-nek azt az információját, hogy a Fidesz kérte a Bencsik Andrástól, hogy maradjon el a Békemenet. A Békemenet egyik alapítója és a Demokrata nevű újság főszerkesztője a vasárnapi, netadó utáni tüntetés után jelentette be egy hosszú Facebook-posztban, hogy "szükségesnek látszik" egy újabb Békemenet megszervezése. Az Indexnek ugyanakkor a CÖF elnöke, Csizmadia László tagadta, hogy a Fidesznek köze lenne a rendezvény elmaradásához.

Leszóltak nekik

A HVG "kormányzati, és egy magas rangú fideszes" forrása szerint a párt vezetői azért kérték a szervezőket, hogy most ne szervezkedjenek, mert nem akarnak konfrontálódni a netadóra érzékeny fiatal rétegekkel. A kormánypárti politikus szerint a Békemenet szervezői "belátóak" voltak a kéréssel szemben. Lesz még alkalom, amikor valóban szükség lesz a békemenetesek támogatására, de ez most nem az – fogalmazott a magas rangú kormányzati forrás.

Ezzel a politikus arra utalt, hogy a Békemenetnek a jelenlegi diplomáciai helyzetben rossz üzenete lenne, és azt a benyomást keltené, hogy megrendült a miniszterelnök vagy a kabinet pozíciója. Márpedig a forrás szerint egy "hosszú és építkező" tárgyalássorozatba akarnak kezdeni az amerikaiakkal, ahol a kormány nem akar olyan látszatot kelteni, hogy meggyengült a pozíciója. A forrás úgy vélekedett, hogy a három megnyert választás éppen elég erődemonstráció, az aktivistákat is kifárasztotta, ezért nincs szükség egy újabbra.

Ugyanakkor több fideszes politikus is arról beszélt a lapnak, hogy az internetadó kommunikációját az első perctől elrontotta az NGM, ezzel magyarázták a vasárnapi tüntetést. A politikusok azt mondták, meglepte őket a résztvevők magas létszáma, többen minimum 30 ezerre becsülték a tüntetőket, és volt, aki úgy vélekedett, hogy a netadóval felbosszantottak egy olyan fiatal generációt, amely eddig egyáltalán nem foglalkozott politikával, így a kormány tevékenységéről sem volt eddig véleménye. A "magas rangú kormányzati forrás" szerint a Békemenet mozgósítása azért is hibás döntés lenne, mert szembeállítaná a kormány melletti elkötelezett híveket ezzel a réteggel.

Kövér támogatja

Kövér László a Népszabadságnak azt mondta, hogy ő támogatja az internetadót, bár nem annak nevezné, hanem a távközlési adó kiterjesztésének, amit pedig az igazságos közteherviselés részének tartja. Kövér azt viszont elismerte, hogy arról nem volt semmilyen egyeztetés, sem a kormány, sem pedig Orbán Viktor nem tájékoztatta a kormánypárti frakciókat, képviselőket. Mint mondta, a Fidesz-elnökség sem tudott a tervről, de szerinte az elnökségnek most inkább a követendő stratégiát kell meghatároznia.

Nem Orbán ötlete volt

A kormány "kisebbik része" az internetadó politikai hatásait, a demonstrációkat, a fokozódó társadalmi elégedetlenséget veszélyesnek tartja, Orbán azonban nem aggódik – írja a lap. A kormányülésen információik szerint mindössze öt percet szántak az internetadóra, nem érzékelték az ügy súlyát, így az új adó bevezetésére kommunikációs stratégiát sem dolgoztak ki. A kabinet nem vonja vissza a javaslatot, de a valós terhet várhatóan "a legmesszebbmenőkig" felpuhítják, majd eljelentéktelenítik.

A sajtóhírekkel szemben nem Orbán Viktor ötlete volt a netadó, nem is Varga Mihály miniszteré, de a nemzetgazdasági tárcánál fogalmazták meg, és a miniszterelnök rábólintott – erősítették meg kormányzati források. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a parlamenti ülésen közölte, támogatják azt a fideszes módosító javaslatot, hogy 700 forint legyen a felső határa, és nyitott mindenféle tárgyalásra.

Nagy hiba – állítólag ez az általános vélekedés a Fidesz-frakcióban az internetadóról. A képviselők "mélyen sértve" érzik magukat, mert csak a sajtóból értesültek a javaslatról, ismert fideszesek is kifejezetten veszélyes tendenciát érzékelnek az eljárásban; azaz, hogy kormányzati, illetve "egyszemélyes" döntések születnek, a kétharmad véleményének előzetes ismerete nélkül. Hétfő délelőtt nem is tartott frakcióülést a Fidesz és a KDNP, a sajtóosztály tájékoztatása szerint november 4-én, egész napos tanácskozáson vitatják majd meg a képviselők a kormány adótörvény-javaslatait, a jövő évi költségvetést, és az internetadóval kapcsolatos kérdéseket is.

(Index - Nol - HVG nyomán)