Ugrás a cikkhez
Reklám

A Burattino Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gyermekotthonban pedagógusként dolgozó emberek mintegy felének nem volt megfelelő végzettsége, vagyis nem taníthatták volna a gyerekeket – derítette ki a fővárosi kormányhivatal hatósági vizsgálata. Az intézményt megbírságolták, és a hónap végéig kaptak haladékot, hogy orvosolják a jogszabálysértéseket. Ha ez nem sikerül, bezárathatják az iskolát.

Nemcsak annak a férfinak nem volt megfelelő végzettsége, aki testnevelő tanárként éveken keresztül szexuálisan zaklatott gyermekeket a liberális elit által alapított Burattino iskolában, hanem a fél tantestületnek sem. A közelmúltban lezárult a Budapest Főváros Kormányhivatala által a Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthonnal szemben indított hatósági vizsgálat, amely súlyos jogsértéseket tárt fel.

A hatósági ellenőrzés során a pedagógusi munkát és az azt segítő munkatársak alkalmazási feltételeinek jogszerűségét, valamint az intézményvezető felelősségét vizsgálta a hivatal – közölte a szervezet. A pedagógusoknak mintegy fele részben vagy egészben nem megfelelő végzettséggel vagy szakképzettséggel dolgozott pedagógusként az iskolában. Megállapították az intézményvezető felelősségét is, mivel a megfelelő végzettségű pedagógusok foglalkoztatásának biztosítása a munkáltatói jogkört gyakorló iskolaigazgató feladata. Leszögezték: mivel az alkalmazottak munkaügyi dokumentumainak áttekintése során a végzettségre és szakképzettségre vonatkozó adatokon túl a munkaügyi szerződések egyéb elemeivel kapcsolatosan is kételyek merültek fel, ezért a kormányhivatal a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervhez fordult, hogy folytasson le az ügyben hatósági eljárást.

A jogsértés súlyossága, a tanulók érdekeinek sérelme és az érintettek nagy száma miatt a köznevelési intézményt 717 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezték, valamint elrendelték a jogsértő állapot szeptember 30-ig történő megszüntetését is. A kormányhivatal kiemelte: a határidő letelte után újabb ellenőrzést tartanak, és ha az iskola addigra nem szünteti meg a jogszabálysértéseket, akkor fennáll az intézmény nyilvántartásból való azonnali törlésének lehetősége is. Ez gyakorlatilag az iskola azonnali megszüntetését jelenti.

A kormányhivatal még februárban indított azonnali, átfogó törvényességi ellenőrzést az iskolát működtető alapítványnál, miután kiderült, hogy a gyermekeket megerőszakoló férfinak nincs pedagógusi végzettsége. Kiderült az is: a férfi úgy dolgozott a Burattinóban, hogy közben évek óta büntetőeljárás folyt ellene gyermekek fizikai is lelki bántalmazása miatt. A férfi korábban a fővárosi Kossuth Gyermekotthon és Általános Iskolában általános iskolai végzettséggel gyermekfelügyelőként dolgozott. Molnár László, az iskolát működtető alapítvány elnöke akkor úgy tájékoztatott, hogy a férfi összesen 27 kisfiút erőszakolt, illetve rontott meg. A gyanúsított azóta is előzetes letartóztatásban van, és ügyében csak jövő tavasszal várható vádemelés.

A hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő iskola igazi liberális oktatási műhely: az intézményt működtető alapítvány kuratóriumában a liberális elit olyan figurái ülnek, mint Béki Gabriella, az SZDSZ alapítója, ügyvivője, két évtizeden át országgyűlési képviselője, illetve Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, aki a Hálózat a Tanszabadságért nevű mozgalom alapító tagjaként korábban rendszeresen a köznevelési törvény visszavonását követelte.

(MNO nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából