A megszálló hadsereg figyelmeztetése után több ezren menekültek el a Gázai övezet északi részéről, miközben folytatódtak a légicsapások. Az izraeli csapatok első ízben, rövid időre szárazföldi egységeikkel is behatoltak a területre, ahol vasárnap estig közel 180 ember halt meg.

Az ENSZ közlése szerint 17 000 palesztin keresett menedéket a világszervezet létesítményeiben, miközben Izrael tovább támadta a palesztin területet. Az izraeliek azt állítják, hogy a "terrorizmushoz" köthető célpontokat támadnak, ám a valóság ezt teljes mértékben cáfolja.

Szombat este egy izraeli légicsapásban például egy család 22 tagja halt meg. Az ENSZ becslése szerint a gázai áldozatok 77 százaléka polgári lakos.

Vasárnap az izraeli haditengerészet kommandósai a gázai tengerparton kétórás tűzharcot vívtak a Hamász fegyvereseivel, majd visszavonultak. Azt mondták ugyanakkor, hogy elérték céljukat, és megsemmisítettek több rakétakilövő-állást. Az akcióban 4 izraeli katona könnyebben megsebesült.

Ezt megelőzően a gázai rendőrfőnök otthona elleni támadásban a család 22 tagja vesztette életét. Maga a rendőrfőnök megsebesült az akcióban, amelyet az izraeliek egy órával azután indítottak, hogy a Hamász rakéták sorát lőtte ki Tel-Avivra.

Szemtanúk szerint a rendőrkapitány otthona helyén két nagy kráter maradt, a családtagokat pedig valósággal szétszaggatták a robbanások.

Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamászra hárította a felelősséget a gázai áldozatok miatt, és azt mondta: "emberi pajzsnak használják a lakosokat".

Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár szernit azonban "túl sok" palesztin polgári lakos halt meg. Elítélte a Hamász rakétatámadásait, de azt mondta: "felelősséget érez a palesztinokért, akiket hosszú ideje megfosztottak a szabadság és a méltóság érzésétől". Az izraeliek tervezett szárazföldi offenzívája még több halálos áldozatot okozna, és fokozná a civilek szenvedéseit - tette hozzá.

Izrael lelőtt egy palesztin területről érkező drónt

Az izraeli hadsereg hétfő reggel Asdodnál lelőtt egy pilóta nélküli repülőt, amely palesztin területről érkezett - közölte a katonai szóvivőség.

A tengerpartnál észrevett drónt egy Patriot rakétával lőtték le repülés közben - áll a hadsereg közleményében.

A katonai adatok szerint éjfél óta húsz rakétát indítottak Izraelbe a palesztin fennhatóságú Gázai övezetből, ebből hetet elfogott a Vaskupola nevű védelmi rendszer. A reggel kilőtt rakéták száma mindazonáltal csökkenést mutat az előző napokhoz képest.

Az izraeli hadsereg éjjel mintegy negyven katonai célpontot támadott a Gázai övezetben.

(InfoRádió - MTI nyomán)