Továbbra sem tudni, hogy lesz-e közös polgármesterjelöltje a baloldalnak Miskolcon, bár szerdán Pásztor Albertet közös jelöltként mutatta be az MSZP, az Együtt és a DK helyi szervezete. Az Együtt országos vezetése már akkor közölte, nem támogatják a volt rendőrkapitányt, ma pedig Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke nyilatkozta azt, hogy újragondolhatják a jelölést.

„Közösen Miskolcért!” - szerdán ezzel a címmel mutatták be az MSZP, a DK és az Együtt közös miskolci polgármesterjelöltjét, Pásztor Albertet. A város egykori rendőrkapitányának neve 2009-ben lett ismert, miután arról beszélt, hogy a miskolci rablások elkövetői cigány származásúak.

Bár szerdán együtt mutatták be az MSZP, a DK és az Együtt helyi vezetői Pásztor Albertet. Alig egy órával később kiderült, hogy a közös jelölt mégsem teljesen közös. Az Együtt elnöksége ugyanis közölte: nem támogatják az egykori rendőrkapitányt. Bár a szerdai sajtótájékoztatón ott volt és fel is szólalt az Együtt választókerületi vezetője, Szelényi Zsuzsa a párt elnökségi tagja, ma már úgy emlékezett, hogy valójában a miskolci szervezetük sem támogatta Pásztor Albertet. „A helyi szervezettel a mai napon egyeztetünk, egyébként a helyi szervezet képviselői sem támogatták a Pásztor úrnak a jelölését” – ezt mondta Szelényi Zsuzsa.

Az MSZP eddig hivatalosan nem jelezte, hogy lecserélnék Pásztor Albertet, a DK, vagyis Gyurcsány Ferenc pártjának helyi elnöke pedig csütörtökön is megerősítette, hogy Pásztor Albertet támogatják, akit elkötelezett baloldali demokrataként ismertek meg. Arról a Pásztor Albertről írták ezt, akinek nyilatkozatát Gyurcsány Ferenc 2009-ben még hányingerkeltőnek nevezte.

A Népszabadságnak nyilatkozó DK-s forrás szerint Gyurcsány Ferencnek is tudnia kellett arról, hogy Pásztor Albertet jelöli a miskolci szervezet. Vadai Ágnes, a párt alelnöke ma már arról beszélt, hogy hétfőn újratárgyalják az ügyet. „Országosan az Együtt 2014 kiugrott ebből a megállapodásból, úgyhogy hétfőn a Demokratikus Koalíció elnöksége is áttekinti újra a jelölést” – közölte Vadai Ágnes.

Ceglédi Zoltán a Republikon Intézet elemzője az ATV-ben azt mondta, hogy azért okoz problémát a baloldalon Pásztor Albert jelölése, mert „nem lehet a miskolci 'rasszista' szavazót és a budapesti 'antirasszista' szavazót egyszerre megfogni”.

(Híradó)

Előzmény: Bejelentette miskolci polgármesterjelöltjét a meghasonló, utolsó szalmaszálba kapaszkodó maffiabaloldal