Az atv.hu értesülési szerint Tiszafüreden több ember megbetegedett lépfene gyanújával. A feltételezések szerint a fertőzés bekerült a közétkeztetésbe.

Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere az atv.hu-t arról tájékoztatta, hogy az elmúlt napokban az önkormányzathoz olyan információk futottak be, miszerint a város külterületén állatok és emberek fertőződtek meg lépfenétől. A városvezető elmondta, hivatalos szervek is megerősítették a fertőzést.

Pintér személyesen a katasztrófavédelmi hatóságoktól azt a tájékoztatást is kapta, hogy alapos a gyanú: húsételeken keresztül a környék közétkeztetésébe is bekerülhetett a fertőzés. Emiatt soron kívüli testületi ülésen döntöttek arról csütörtökön, hogy felbontják a szerződést a feltételezések szerint fertőzött húst értékesítő vállalkozóval. A polgármester elmondása szerint egy farmon ütötte fel a fejét a megbetegedés. Mivel az ott levágott hús még a gyermekétkeztetésbe is bekerülhetett, ezért tartották fontosnak, hogy azonnal szerződést bontsanak a vállalkozóval.

Kezelni kell, mert halálhoz vezethet
A bőr-anthrax az egyik leggyakoribb lépfene megbetegedési forma. A bakteriális fertőzést követően a bőrön rovarcsípéshez hasonló, viszkető, apró piros csomó jelentkezik, amiből 1-2 nap elteltével hólyagocska fejlődik. A betegség során egyre több ilyen hólyag jelenik meg, melyek 1-3 cm-es átmérőjű lépfene-karbunkulussá (pokolvar) olvadnak össze. Ezek közepe később feketésen elszíneződik. Kezeletlen esetben nagy a veszélye a véráramfertőzés kialakulásának, ezért a kezeletlen bőr-anthrax esetek 20 százalékban vezetnek halálhoz, de antibiotikum-kezelés mellett a betegség jól gyógyul. A kórokozó emberről emberre nem terjed.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóreferensétől - aki a fertőzés tényét megerősítette - azt a tájékoztatást kapták, hogy a közeljövőben ad a hivatal tájékoztatást az ügyről.

A városba látogatott a városvezetők és a lakosság megnyugtatására a megyei főállatorvos is.

Pintér úgy tudja: 5 személy van kórházban a bőr-anthraxnak is hívott megbetegedéssel, A fertőzés gócpontja Tiszafüred külterületén található Kócsújfalu, ahol tegnap este rendkívüli fórumon tájékoztatták a lakosságot. A vélhetően fertőzött hús miatt azonban az egész környék veszélyeztetett.

Gőgös Zoltán szocionista politikus, volt agrárállamtitkár (az élelmiszer biztonság is ehhez a tárcához tartozik) arról tájékoztatta az ATV-t, hogy tudomása szerint az ügynek lehet politikai szála is. A politikus információi szerint lehetséges, hogy román eredetű állatok feketevágása során került az élelmiszerláncba a méreganyag.

Frissítés: A telep tulajdonosa tudta, hogy beteg az állomány - feketén levágta a marhákat, majd eladta a fertőzött húst

Hat ember került kórházba lépfene fertőzéssel Tiszafüreden. Egy szarvasmarhatelep-tulajdonos bár tudta, hogy megbetegedtek az állatok, feketén többet levágott, a húst pedig eladta. A fertőzött húsból, szintén feketén egy közétkeztetésben dolgozó, több konyhát üzemeltető cég is vett. A lépfenével fertőzött hússal 2 ezer ember is érintkezhetett.

Az állat-egészségügyi hatóság szerint a fertőzésről a telep tulajdonosának tudnia kellett, de nem értesítette őket, hanem amikor látta, hogy beteg az állomány, feketén levágta a marhákat és eladta a fertőzött húst. „Azonnal elkezdtük az állatok vakcinázását és elkezdtük a járványtani nyomozást, ennek során kiderült, hogy több állat kényszervágása az elmúlt időszakban megtörtént, ezeknek a húsrészei fellelhetőek voltak a tulajdonosi telephelyen fagyasztott állapotban, illetve sajnálatos módon főzőkonyhára is kerültek” – nyilatkozta Péter István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei KH Élelmiszerlánc- biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A húsból feketén egy közétkeztetéssel is foglalkozó cég is vásárolt. Egy étterem is tartozik hozzájuk, ami most zárva van. A cég nyolc konyhája is érintett lehet a fertőzésben. A feketén beszerzett, ellenőrizetlen, fertőzött húsból 800 adag ételt készítettek. Még a tiszaigari idősek otthonában is ettek belőle.

A Híradó próbálta a telep tulajdonosát illetve a konyhát üzemeltető cég vezetőjét megkérdezni, de ők nem akartak nyilatkozni. A tiszafüredieket felháborította az eset. A becslések szerint 2 ezer ember kerülhetett kapcsolatba a lépfenés hússal, őket megfigyelik, és több helyszínen fertőtlenítést is végzett az ÁNTSZ. „Fertőtlenítettünk minden olyan helyszínt, mind magánlakásokban, mind ugye a konyhákon, amely a gyanú szerint a hússal kapcsolatba kerülhettek. Megelőző antibiotikumkezelést kapnak azok a személyek, akik a fertőzött telepen dolgoztak, illetve azóta kerültek felvételre” – közölte dr. Sinkó-Káli Róbert, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa.

Lépfenefertőzés gyanúja miatt hat ember, köztük a telepen dolgozó egyik idénymunkás és két tizenéves fia került kórházba. „A kezelésük megfelelő antibiotikum választással, megfelelő dózisban elindult. Jó állapotban érkeztek, állapotuk jelenleg is javul. Reményeink szerint néhány napon belül otthonukba tudjuk bocsátani őket, hála az időben elkezdett antibiotikum kezelésnek” – mondta dr. Várkonyi István, a Kenézy kórház főorvosa.

A lépfene az egyik legrégebben ismert fertőző betegség. Elsősorban növényevő állatokat fertőz meg, az ember elsősorban húsuktól és bőrüktől kaphatja el. Emberről emberre nem terjed, de a hatóságok azt kérik, aki érintkezhetett a tiszafüredi hússal, az menjen orvoshoz.

(ATV - Híradó nyomán)