Ugrás a cikkhez
Reklám

Kedd este érkezett Magyarországra egy energetikai kérdésekben komolyabbnak számító amerikai delegáció. Carlos Pascual energiaügyi különmegbízott és Hoyt Yee, az USA Közép- és Dél-Európáért felelős külügyi helyettes államtitkára mellett még számos vezető energetikai tanácsadó tartozott a csapatba, "Közép- és Délkelet-európai Energiabiztonsági Fórum" címmel tartottak megbeszéléseket.

Eközben "épp úgy alakult", hogy Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter is épp Magyarországon tartózkodott. Ő hivatalosan Navracsics Tiborral találkozott, a megbeszélés témáját azonban már titkosnak minősítették.

Túl sok konkrétum egyébként a találkozó után tartott sajtótájékoztatón sem derült ki, Carlos Pascual az amerikai követségen tartott eseményen azt mondta, a megbeszélésen az érintett országok diverzifikációs lehetőségeiről és az ukrán ellátás lehetőségeiről esett szó. Ukrajnába rajtunk keresztül is szállíthatnak gázt, persze nem a miénket, mi csak továbbpumpálnánk az Európából érkező szállítmányokat.

Magyarországgal kapcsolatban még megvitatták, hogy Horvátország, és ezen belül az LNG milyen szerepet játszhat a gázellátásunkban, illetve a Romániába és "Szlovákiába" menő transzferkapacitásaink voltak érdekesek. Szó esett még a regionális infrastruktúrafejlesztések szükségességéről, az Európai Bizottság európai energiabiztonsági stratégiára vonatkozó javaslatáról és az EU szomszédjaival való együttműködés fontosságáról.

A Gazprom a hét elején jelentette be, hogy Ukrajna csak akkor kap gázt Oroszországtól, ha előre fizet érte, és leállította a gázexportot Ukrajnának. A leállás és a Testvériség gázvezetéken történt robbanás egyelőre nem okozott fennakadásokat Magyarország földgázellátásában.

A Gazpromtól azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy az ukránok büntetése közben Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftogaz kötelessége eljuttatni az orosz-ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig.

Most még nem csapolják meg, ősszel már inkább

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. „Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftogaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére" – nyilatkozta az orosz szakértő.

(Index nyomán)

Kapcsolódó: Napi 9,2 millió köbméter - egyre több gázt küld "hazánk" az ukrajnai zsidó vezetésnek



Friss hírek az elmúlt 24 órából