Ugrás a cikkhez
Reklám

A jobbikos képviselő maga számolt be Facebook-oldalán arról, hogy eltávolította az Országgyűlés ülésterméből az uniós zászlókat, majd kidobta azokat az Országház ablakából. Gaudi-Nagy Tamás és Lenhardt Balázs ezzel az akcióval tiltakozott az ellen, hogy külföldiek is vásárolhatnak termőföldet Magyarországon.




Gaudi-Nagy Tamás a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényjavaslat záróvitájában hazaárulásnak nevezte, hogy a kormány külföldieknek is lehetővé tette a magyar termőföld megszerzését. Emlékeztetett arra, hogy a jobbikos képviselők korábban az elnöki pulpitus elfoglalásával tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.

Az ülést vezető Jakab István az ellenzéki politikus felszólalási időkeretének végén elvette a szót Gaudi-Nagy Tamástól, akinek utolsó mondatait így nem lehetett hallani. A képviselő ezután az elnöki emelvényhez ment, és magához vette az egyik európai uniós zászlót, majd csatlakozott hozzá a korábban szintén jobbikos, jelenleg független Lenhardt Balázs, aki az ülésteremben lévő másik EU-zászlót távolította el. Ezután a Kossuth tér felőli folyosóra vitték, majd kidobták az ablakon a zászlókat.




Gaudi-Nagy Tamás az MTI-nek elmondta: a magyar termőföld május 1-jétől külföldiek „prédájává válik”, és erről az unió tehet. Úgy fogalmazott: a termőföld védelmében a parlamenti eszközök kimerültek, ezért az „ellenállás útjára kell lépni”. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a „gyarmatosítás jelképei”, az uniós zászlók ott vannak az ülésteremben, miközben az erről szóló törvény szerint az Országgyűlésben nem kell kihelyezni őket. Azt mondta, ezért döntött úgy, hogy leveszi a két uniós zászlót és kidobja őket az ablakon.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel azt közölte, lesz következménye a tettüknek, de részleteket egyelőre nem mondott.

Jakab István néhány perccel később bejelentette: az uniós zászlók visszakerültek a helyükre. Egyúttal jelezte, mivel az események nem az ülésteremben történtek, az Országgyűlés külön eljárást indít és megteszi a szükséges intézkedéseket.

(MTI)

Frissítés: a közvetítés nem mutatja, a "háttérben" zajlanak az események:

2. frissítés: Gaudi napirend utáni felszólalása végén ismét levette, és kivitte az EU-s zászlót:




A levezető elnök kizárta az ülésről, és megkérte, hogy hagyja el a termet.

Az MTI beszámolója:

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ismét levette a helyéről a parlamenti ülésteremben található uniós zászlót, amikor elmondta napirend utáni felszólalását csütörtökön. A képviselő délelőtt kidobta a lobogót a Parlament ablakán, másodjára pedig a WC-be vitte azt.




A jobbikos politikus utolsó parlamenti felszólalásának végén tűrhetetlennek nevezte, hogy az EU-zászlót - amely szerinte a gyarmatosítás szimbóluma - visszahozták az ülésterembe. Ezért ismét eltávolította, majd kiment vele a folyosóra, és levitte a félemeletre, ahol a sokszorosító melletti férfi WC-ben helyezte el.




Napirend utáni felszólalása után Gaudi-Nagy Tamást az ülést vezető Latorcai János kizárta az ülés további részéből.

A napirend utáni felszólalás:

Gaudi: így repült az uniós zászló, ez csak a kezdet:

3. frissítés: a párt álláspontja:

Gaudi-Nagy Tamás csütörtöki "akciósorozatát" nem egyeztette a frakcióvezetéssel, és bár céljával, az uniós zászló végleges eltávolításával az Országgyűlésből a Jobbik egyetért, "de félő, hogy nem ez volt a legalkalmasabb módja az ügy előbbre vitelének" - reagált az MTI megkeresésére az ellenzéki párt képviselőjük magatartására.




Közleményükben úgy fogalmaznak: a Jobbik egyetért azzal a törekvéssel, hogy a nemzeti szuverenitást megtestesítő Országgyűlés épületén nincs helye az Európai Unió zászlajának. Az erre vonatkozó törvény ezen intézmény esetében nem is teszi kötelezővé az EU lobogójának használatát, sőt kifejezetten kivételt fogalmaz meg. Így az uniós zászló kizárólag a házvezetés döntése miatt van az ülésteremben és az Országgyűlés irodaházának homlokzatán, ahonnan egy sajtótájékoztató keretében korábban Murányi Levente és Novák Előd szimbolikus tiltakozásul egyszer már eltávolította azt - emlékeztet a Jobbik. Hozzátették: ezen véleményüket korábban Vona Gábor elnökként levélben is jelezte Kövér László házelnöknek, kérve, hogy intézkedjen az uniós zászló eltávolításáról.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából