Ítélet született csütörtökön annak a bányásznak az ügyében, aki még tavaly februárban az éves közmeghallgatáson arcon ütötte Polics József komlói polgármestert, országgyűlési képviselőt.

A Pécsi Járásbíróság hat hónap szabadságvesztésre ítélte K. Tibort, amelyet egy évre felfüggesztett. Mint arról lapunk beszámolt, a korábban baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő volt bányász a kötelező felülvizsgálatok elrendelése óta semmilyen ellátást nem kap, mivel ragaszkodott a már jogerősen megítélt juttatásához. A közmeghallgatáson több bányásztársával együtt válaszokat szeretett volna a képviselőtől, aki megszavazta a bányászokat is sújtó törvényt, ám a meddő vita végén – miközben kifelé tartott a teremből – hirtelen felindultságból pofon ütötte a polgármestert. A bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett, hivatalos személye elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta, és hat hónap (egy évre felfüggesztett) szabadságvesztésre ítélte, illetve az eljárás költségeinek megtérítésére kötelezte. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy büntetlen előéletű, és hogy hirtelen felindultságból, elkeseredettségében cselekedett. Az utolsó szó jogán a bányász elmondta, tudja, hogy nem ez a megoldás, de törvényes utat már nem hagytak neki elvett nyugdíja visszaszerzéséhez.

A teremben az ítélethirdetéskor legalább harminc volt bányász volt jelen, akik szolidaritásból kísérték el K. Tibort.

Amikor a „Vádlott, álljon fel!” felszólítás elhangzott, a megjelentek mind felálltak, így fejezve ki, hogy sorsközösséget vállalnak bányásztársukkal.




(Bama nyomán)