Ahelyett, hogy megkövetelnék a civilizált viselkedést a cigányoktól, az egészségügyi személyzetnek szerveznek "kommunikációs tréninget", hogy megismerjék a "roma szokásvilágot", s legyenek kedvesek az előemberrel, aki éppen meg akarja késelni őket. A megismerendő "szokásvilágról" a jelenséget esetleg nem ismerők számára is sokat elárul az a szövegbéli mondat, hogy "A betegágy mellett akár naponta előfordulhatnak konfliktusok"...

De persze ezúttal sem a félállati hordáknak kell megváltozni, az őket gyógyítani akaróknak kell hozzájuk alkalmazkodni, "a másság, a tolerancia és a közeledés jegyében". Mert megérdemlik. Főleg amikor félholtra verik a kórházi dolgozókat.

Alább olvasható a Kanizsa hetilap beszámolója az újabb elképesztő ötletről:

„Megismerni és megérteni a romákat, nem pedig félreérteni”

„A másság, a tolerancia és a közeledés jegyében” szakmai konferenciát és hatnapos kommunikációs tréninget tartanak a Kanizsai Dorottya Kórház dolgozóinak részvételével. Az országosan is egyedülálló képzéssel – mely a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet szervezésében és az egészségügyi intézmény partnerségi közreműködésében valósul meg – a kisebbségek felé történő gyógyítómunka eredményesebbé válását remélik.




A program részleteiről, a rendezvény nyitónapján hétfőn, sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója szerint társadalmunkban minden olyan lehetőséget, módszert célszerű megismerni és felhasználni, amely hozzájárulhat a kisebbségek – jelen esetben a romák - életkörülményeinek javításához, illetve az esélyegyenlőség megteremtéséhez.

- Ehhez pedig meg kell ismerni a cigányságot, a kultúrájukat és múltjukat egyaránt – hangsúlyozta Dr. Brünner Szilveszter, hozzátéve: ezáltal akár a romák egészségügyi hozzáférése és az orvos-beteg kapcsolatok is javíthatóak, csakúgy, mint a betegelégedettségi mutatók. Ebben leltünk partnerre a Zala Megyei Cigány Civil Szervezettel, akik törekvésként szintén ezt fogalmazták meg. A program pedig – amit az intézményben szervezünk - fontos részét képezheti a Nemzeti Felzárkóztatási Stratégiának is. Türelmesnek, toleránsnak, és együttműködőnek kell lennünk a kisebbségekkel szemben. A betegágy mellett ugyanis akár naponta előfordulhatnak konfliktusok. A kórház dolgozóinak pedig meg kell tudni oldani ezeket a problémákat. A kommunikációs tréningek keretében pedig lehetőségük nyílik az alternatív, konfliktuskezelési módszerek elsajátítására is – emelte ki a főigazgató.



Veri a cigány? Mosolyogjon, legyen kedves hozzá!

Majd Szolnok Ferenc, a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet elnöke szólt. Szavaival felelevenítette szerveztük és a kórház közti több mint egyesztendős együttműködését, melynek egyik mérföldköve a jelen szakmai, kommunikációs tréning is.

- Fontos szakterületeket ölelnek át azok az előadások, amiket a kórház dolgozóinak szervezünk. A roma szokásvilággal és a cigányok mindennapi életvitelével egyaránt megismertetjük az egészségügyi személyzetet.

Kardos Ferenc néprajzkutató, Dr. Szekeres Diána főiskolai adjunktus is beszélgetéssel egybekötött foglalkozásokat tart a hét során. A mediátori szerepet Varga Zoltán tölti be.

A hétfői szakmai konferencián 90 kórházi dolgozó vett részt, míg a hét többi napján tartandó tréningeken további 20-20-an, minden osztályt, még az alapellátást is érintve – válaszolta újságírói kérdésre Péter Zsuzsanna, ápolási igazgató. Szolnok Ferenc a sajtótájékoztató végén elmondta, más kórházakba is szeretnék továbbvinni a képzést.