Ugrás a cikkhez
Reklám

Nyilvánosságra került a német megszállás emlékművének tervezete: Pásztor Tibor, az V. kerület MSZP-s képviselője kitette blogjára a teljes dokumentációt.

A Párkányi Péter szobrászművész által megálmodott emlékmű üzenete: az angyal által szimbolizált, ártatlan (és mellesleg éppen az ellenséggel egyezkedő vezetőkkel rendelkező) Magyarország a csúnya, gonosz, agresszív Németország áldozataként jelenik meg. (Miközben pedig a szovjet emlékmű hősként isteníti az asszonyaink százezreit megerőszakoló, az országot kirabló vörös hordát.)

Íme néhány oldal a teljes dokumentációból: az emlékmű látványterve, az emlékmű elhelyezkedése a téren és a műalkotás szöveges leírása:













 269 millióért építik meg

A Kormányzati Információs Központ részletes adatokat tett közzé a Szabadság térre szánt német megszállási emlékműről. Az ajánlattevő 211,7 millió + áfáért (bruttó 269 millió forintért) vállalja a szobor felépítését. Egyetlen nap alatt, december 31-én hirdették ki a szükséges jogszabályt és kötöttek szerződést.

2014. március 19-ig felavatják a német megszállásnak emléket állító Szabadság téri szobrot – derült ki a Kormányzati Információs Központ keddi közleményéből

Mint írták, az erről szóló közlemény december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben, a Miniszterelnökség pedig még aznap szerződést kötött az emlékmű műleírásának, koncepciójának és látványtervének elkészítésére január 3-i teljesítési határidővel.

Az elkészült koncepciótervet Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész szakvélemény formájában támogatták. Ezen felül a Budapest Galéria is támogatja az emlékmű tervét.

A Miniszterelnökség a koncepciótervet elkészítő szobrászt – Párkányi Péter egyéni vállalkozót – kérte fel rendkívüli sürgősségű közbeszerzési eljárás keretében ajánlattételre. A szerződést tárgyalásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében kötötték meg Párkányival és a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel.

A közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 250 millió forint volt, a rendelkezésre álló fedezet bruttó 317, 5 millió forint. Az ajánlati ár: 211 657 589 forint + áfa, azaz bruttó kb. 269 millió forint volt.

Az emlékmű felállításához Budapest V. Kerület önkormányzatának közgyűlési határozottal kell hozzájárulnia. Az erre vonatkozó döntés várhatóan hamarosan megszületik – írta a Kormányzati Információs Központ.

(HVG - Szombat nyomán)

Kapcsolódó: Hogyan tovább, és mi legyen a zsidókkal? - Magyar dilemmák 1944-ben



Friss hírek az elmúlt 24 órából