A Magyarországi Cigány Párt (MCP) a hét végén létrehozza fővárosi szervezetét, és bejelenti, hogy elindul a parlamenti választáson - írja pénteki cikkében a Népszabadság.

Horváth Aladár szóvivő a lapnak elmondta: a tavaly ősszel Miskolcon megalakított pártnak megközelítőleg ötezer tagja van, egyelőre főleg borsodiak. Borsodon kívül eddig Szabolcsban, Hajdúban és Nógrádban alakult megyei alapszervezet. A tervek szerint december végéig a cigányok által tíz legsűrűbben lakott megyében létrejön a helyi szervezet.

"Nem kötünk szövetséget se jobboldali, se baloldali pártokkal. Mind a 106 egyéni körzetben állítunk jelöltet, célunk az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése" - jelentette ki a szóvivő.

A párt azzal számol, hogy körülbelül félmillió cigány választó van (tehát ők is nagyon jól tudják, hogy nem felel meg a valóságnak az a népszámlálási adat, mely szerint "csak" 316 ezren élősködnének hazánkban - a szerk.), és ebből több mint 250 ezer el is megy szavazni. Horváth Aladár azonban ennél jóval szélesebb bázisra szeretne építkezni. Annak ellenére, hogy az elnevezésben a cigány szó szerepel, az MCP valamennyi szegénységben élő magyar állampolgár érdekeit képviselni kívánja, mert "ma a hatalom szemében mindenki cigány, aki szegény".

(MTI - HVG nyomán)