Ugrás a cikkhez
Reklám

A Blikk szerint a bajai korrupciós videó készítői azt állítják, a felvétel megrendezett, s azt az MSZP rendelte meg, a videózók saját bevallásuk szerint nem tudtak arról, hogy ezt nyilvánosan felhasználnák a Fidesz ellen.




A felvétellel kapcsolatban rendőrségi nyomozás indult. A lap úgy tudja, a videó egyik készítője, K. G. (azaz Kőrös Gusztáv - a szerk.) vallomást tett a rendőrségen, ő solti cigány kisebbségi önkormányzati képviselő. K. állítása szerint hatan készítették a videót, közülük hárman – G. R., P. J. és B. J. – játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa, J. B. és A. Z. filmeztek.

K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. Ekkor kért tőlük a megrendelő MSZP-s egy olyan „oktatófilmet”, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást. Vagyis szerintük színészkedés volt, hogy egy szobába belépő férfi tűzifát ígér, s 200 ezer forintot ad át a helyiségben tartózkodóknak azzal a kéréssel, hogy ők és családtagjaik menjenek el szavazni, s válasszák Kovács Csaba fideszes jelöltet Teket Melinda ellenzéki indulóval szemben.

Az ismeretlen vesztegető elmondta a felvételen, hogy a pénzt „a Csabi küldte, meg a Róbert küldte”, amivel a jelölt Kovácsra és Zsigó Róbertre, a bajai polgármesterre és a Fidesz szóvivőjére célozhatott. A csapatnak az első és a megismételt választás között kellett volna leszállítania a filmet, ezt azonban nem tudták vállalni. K. G. azt vallotta a rendőröknek, hogy akkor, amikor átadták az elkészült felvételt, egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt.

– Ez teljes badarság, ráadásul, aki mindezt kitalálta, annak nincs sok logikai érzéke – reagált a fentiekre Török Zsolt, az MSZP szóvivője.

Frissítés: Súlyos, megengedhetetlen hibának minősíti a hvg.hu saját címadását és minősítését a bajai választással kapcsolatban általuk közölt videónál, mivel azokban azt állították, hogy a bemutatott felvétel bizonyíték a csalásra.

"A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk" - írta a portál vasárnapi cikkében.

Emlékeztetnek: pénteken a hvg.hu nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen az látható, hogy valaki készpénz és tűzifa ígéretével befolyásolni törekszik a bajai megismételt időközi önkormányzati választás eredményét.

"A felvételről cikkünk címében azt írtuk, hogy 'itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján', az írás felvezetőjében (lead-jében) pedig azt állítottuk, hogy 'egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson'" - állapítják meg.

Ezzel szemben az igazság az, hogy nem került elő egyértelmű bizonyíték a csalásra. Legalábbis a mi kezünkben nincsen ilyesmi. A filmről a rendőrségi vizsgálat kapcsán az az állítás hangzott el, hogy játékfilm vagy "oktatófilm", és nem a valóságot ábrázolja - áll az írásban.

A cikkben megjegyzik: jelen pillanatban nem tudják, hogy kiknek áll érdekében és lehetőségében megrendezni egy olyan szituációt, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolja magát több ember, illetve bűncselekmény elkövetését imitálja.

Mint ahogy a korábbi esetek azt mutatták a pécsi időközi választástól, Tiszavasvárin át, Bajáig számtalan olyan jelenség, információ akad, amely bőven ad okot az aggodalomra, és a magyar képviseleti demokrácia működését ellenőrzőknek így a sajtónak komolyan kell venni minden, a választás tisztaságát megkérdőjelező gyanút. Éppen ezért közöltük ezt a dokumentumot nem tudván, hogy hogyan, milyen szándékkal készült. Helytelen volt azt feltételezni, hogy ez bizonyíték - írta a hvg.hu.

Friss: Gyurcsány pártocskájának is köze lehet a bajai videóhoz, korábban elnökségi tagjuk volt a készítője

Korábban írtuk: Megrendezett jelenet lehet a bajai videó

A Híradó információi szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amit pénteken tett közzé a HVG. A Híradó kérdésére a rendőrség annyit válaszolt, hogy az ügyben az eddig nyilvánosságra hozott információkon kívül továbbiakat nem közöl.

A Híradó információi szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik.

A felvételekről tegnap a sajtóban több helyen is azt írták, hogy olcsó választási trükkfilm.

A Magyar Hírlap az egyik internetes közösségi oldalon megtalálta az aktatáskás férfit, akiről a családi fotók alapján kiderült: valójában nem vendégként érkezett, hanem a saját lakásán készülhetett a videó, ami arra utalhat, hogy megrendezett jelenetről lehet szó.

A Magyar Hírlap szerint az internetre feltöltött fotókból arra is lehet következtetni, hogy a felvételen látható kislány G. Róbert lánya vagy más ismerőse.

A Hír24-nek egy operatőr azt nyilatkozta: a felvétel technikai részleteiből, arra lehet következtetni, hogy ez nem rejtett kamerás felvétel. Az operatőr azt valószínűsíti, hogy egy a szobában álló ember rögzíthette a telefonjával.

Feltűnő az is, hogy távozáskor az állítólagos közvetítő mindenkivel kezet fog, aki az asztal körül ül, a kamerát tartó emberhez azonban nem lép oda. Ez is azt a gyanút erősíti, hogy megrendezett a jelenet.

A Híradó információi szerint a videón szereplő másik három férfi Baja 20 kilométeres körzetében lévő két másik településen él.

(Híradó nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából