A Képviselői Irodaházhoz vonul az a három-négyszáz ember, aki eddig a Kúria épülete előtt demonstrált, miközben a legfelsőbb bírói fórum egy devizahiteles ügyét tárgyalta kedd délelőtt.

Az MTI beszámolója szerint a tüntetők "le a bankokkal", "elég volt", "követeljük a devizahitelek eltörlését" jelszavakat kiáltozva vonulnak. A menet a Kúria Markó utcai épülete elől indult, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az egy magánszemély szervezésében kezdődött demonstráció erős rendőri biztosítás mellett halad. A tüntetés útvonalán gyakorlatilag áll az autóforgalom, a menet résztvevői időről időre megállnak az útba eső bankfiókoknál, ahol "gyertek ki" felkiáltásokkal tiltakoznak a devizahitelek ellen. A fiókokat is rendőrök védik.

A HVG beszámolója szerint a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki összefestette egy bankfiók ablakát egy festékszóróval.

Képek a vonulásról:





































Feljelentették őket

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője kedden az MTI-vel.

Kovács Viktória elmondta: a Kúria épülete előtt bejelentett demonstráció zajlott, ennek megfelelően a tömeg elindult egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség - tette hozzá.




Korábban írtuk: Bírósági ítélet helyett tüntetés lett a devizahitel-szerződés ügyéből. A tüntetők, akik a Kúria előtt várták délelőtt a létfontosságú ítéletet, vonulni kezdtek a Belvárosban. Az Oktogonnál vörös festékkel lefestették az Erste ablakait, kisebb verekedés is kitört.




Az Erste Teréz körúti fiókjánál tüntetnek azok a devizahiteles tüntetők, akik a Kúria elől vonultak át az Oktogonhoz. Egy részük vörös festékkel lefestette a bankfiók egyik kirakatüvegét. Ugyanott akasztófákkal azt skandálták, hogy "lógni fogtok!"




Ugyanez az üzenet egyébként a tüntetőknél lévő akasztófán lógó bábun is olvasható, akárcsak a "korrupt bankár" és a "szar alak vagyok" feliratok.




A tüntetők délelőtt gyülekeztek a Kúria épülete előtt, míg odabent a testület egy precedens értékű devizahitel-szerződéses ügyet tárgyalt. A Kúria végül július 4-re halasztotta a tárgyalást.




A pert az OTP egyik ügyfele indította a bankkal szemben, mert a szerződésében nem tüntették fel a devizahiteleknél általános alkalmazott vételi és eladási árfolyamokat. Másodfokon a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította a szerződést; majd az alperes kérte a Kúriától az ügy felülvizsgálatát.

(MTI - HVG nyomán, képek: HVG)

Kapcsolódó: Devizahiteles-ügy: a Kúria elhalasztotta a döntést