Ugrás a cikkhez
Reklám

Elképzelhető, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik vagy súlyosbodik, az európai integrációs projekt veszélybe kerülhet, az euróövezet is összeomolhat, így fel kell készülni arra, hogy az antiszemitizmus erősödhet Európában - állapította meg a Zsidó Világkongresszus (WJC) a jelentésében, amelyet kedden ismertettek a szervezet budapesti közgyűlésén.



Orbán és a bűnöző Lauder, a WJC elnöke

A neonácizmus erősödéséről szóló beszámolóban úgy fogalmaztak: "a legjobbat reméljük, de a legrosszabbra kell felkészülnünk". Javasolják, hogy a WJC fűzze szorosabbra a kapcsolatokat az állami, kormányzati és parlamenti vezetőkkel, mert a politikusok a gazdasági válság idején "hajlamosak kevesebb figyelmet szentelni a zsidó közösségek ügyének".

Meglátásuk szerint a nagy politikai pártokat "ösztönözni kell arra, hogy határozottan utasítsanak el minden kapcsolatot a neonácikkal", továbbá a WJC-nek alkotmányjogászokkal kellene konzultálnia arról, hogy milyen jogi lehetőségek vannak a "neonáci pártok betiltására". A jelentésben három esettanulmány található: a Jobbikról, a görögországi Arany Hajnalról és a Német Nemzeti-demokrata Pártról (NPD).

Robin Shepherd brit politikai elemző, újságíró, a WJC jelentésének szerzője az eseményen kiemelte: valódi probléma a "neonáci mozgalmak" terjedése Európában, ezek "nem azonosak a szélsőjobb pártokkal, amelyek főként a bevándorlás visszaszorítását szorgalmazzák". A Jobbikról azt mondta, a következő választások után vagy koalíciós párt lesz, vagy ellenzékben marad, és "mindkét forgatókönyv rossz".




Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke felszólalásában úgy fogalmazott, a Jobbik támogatottságának egyik oka a trianoni békeszerződés okozta helyzet, de sokkal inkább "azok a rasszista hangok, amelyeket a zsidókkal és a romákkal szemben üt meg". Úgy látja, a magyar kormány "politikai játszmát játszik a zsidókkal", igyekszik megosztani őket.

A jelentésben a Jobbikról azt írták: a párt nagy reményeket fűz a 2014-es választásokhoz, amelyen akár "királycsináló" szerepbe is kerülhet. 2013 kezdetétől a Fidesz átlagosan 22 százalékot ér el a közvélemény-kutatásokon, amely "közel sem elég ahhoz, hogy egyedül alakítson kormányt", és messze elmarad a 2010-es 52,7 százalékos eredményétől - közölték. Kifejtették: a szocialisták népszerűsége 14 százalék körül alakul, a Jobbiké pedig 8-10 százalék körül, és nem biztos, hogy más párt bekerülhet a parlamentbe.

Meglátásuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök "vonakodik túl keményen fellépni a Jobbikkal szemben": a párt szavazóit akarja, de koalíciós partnerként is szüksége lehet a Jobbikra vagy arra, hogy ellenzékiként "csendes támogatást" nyújtson a Fidesz-kormánynak.



A Zsidó Világkongresszus megnyitó vacsorája az InterContinental Budapest Hotelben. Orbán nem büntetésből vitte magával Hegedűs Zsuzsát

Robin Shepherd az Arany Hajnallal kapcsolatban azt írta: aggodalomra ad okot a helyzet. A gazdasági hanyatlás és a munkanélküliség megugrása adta a hátteret a párt népszerűségének növekedéséhez - mutatott rá. Kiemelte: viszonylag rövid idő alatt fontos görög párttá nőtte ki magát az Arany Hajnal, amely "zsidóellenes, és zsidó összeesküvést hirdet". Úgy tűnik, miközben a kormány a gazdaság fellendítésén dolgozik, az Arany Hajnal elleni fellépés lekerült a legfontosabb feladatok listájáról - elégedetlenkedett.

Az Arany Hajnal 18 képviselővel van jelen a 300 tagú athéni parlamentben, a harmadik legnépszerűbb szervezet Görögországban.

Az NPD-ről a beszámolóban azt írták: a német kormány úgy döntött, hogy nem kezdeményezik a párt betiltását. Ennek oka az lehet, hogy attól tartanak, túl nagy hírverést jelentene az NPD-nek, ha nem politikai, hanem jogi eszközökkel lépnének fel ellene - jegyezték meg. Hangsúlyozták: attól is tarthatott a kormány, hogy az ügy a 2003-as esethez hasonlóan elbukik. (Akkor a kormány és a törvényhozás közösen benyújtott indítványát az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította.)

Az NPD a legutóbbi, 2009-es országos parlamenti választáson a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg. Elsősorban Németország keleti részén, a volt NDK területén népszerű, ott két tartományban tagja a helyi törvényhozásnak.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából