Ugrás a cikkhez
Reklám

"Első alkalommal szíven ütött, második alkalommal fájt, harmadik alkalommal visszautasítottam. Kereszténységem véd meg engem ezektől" - ezt mondta Orbán Viktor az őt ért antiszemita vádakra reagálva a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak, hogy a világkongresszus előtt bizonyítsa, mennyire imádja a zsidókat. A kormányfő az interjúban arról is beszélt, hogy "a Jobbik egyre nagyobb veszélyt jelent, és elszántnak kell lenni a párttal szemben".




Orbán Viktor elutasította a vádat, hogy Magyarország lenne az Európai Unió "legantiszemitább országa", zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben, és elvetette az esetleges együttműködést a következő választások után a Jobbikkal a Jediót Ahronót című izraeli napilap pénteki számában megjelent interjújában.

"Egyértelműen nem vagyunk antiszemiták"

A miniszterelnök kifejtette, hogy "egyértelműen nem vagyunk antiszemiták. Kötelességünk visszautasítani ezeket a vádakat, és ugyanakkor végiggondolni, vajon miért látják itt és ma az antiszemitizmust országunk jellemzői közt a Magyarországot kívülről megítélők". Orbán szerint ez a történelem velejárója. "Nézzen körül Európában, elsősorban annak keleti felén: Magyarország az egyetlen ország, melyben - a náci rémuralom ellenére is - eredeti, nagy zsidó közösség él... Ezért a magyarországi antiszemitizmus nem teoretikus kérdés, hanem személyes ügy" - mondta. Élnek azok a zsidó családok, akik túlélték a holokausztot és azok a magyarok, akik kollaboráltak a nácikkal. Ez az együttélés több problémát vet fel, mint más országok esetében - tette hozzá.

A jobbikos Gyöngyösi Márton a "zsidók listázására" vonatkozó kijelentésével kapcsolatos kérdésre a kormányfő úgy válaszolt, hogy "a parlamentben van egy szélsőjobb párt", amely a szavazatok 17 százalékát kapta. Véleménye szerint a Jobbik képviselői "időnként elfogadhatatlan dolgokat mondanak". "Ha személyesen jelen vagyok a parlamentben, amikor ilyen dolgok elhangzanak, én mindig egyértelműen kijelentem, hogy nem értünk egyet velük. A mi politikánk a 'zéró tolerancia' politikája az antiszemitizmussal szemben" - tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy bántja a Zsidó Világkongresszus vezetői részéről személyét ért kritika. Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével kapcsolatban azt állította, hogy bírálata "üzleti okokon alapul. Bírósági eljárás folyik az ő cége képviselői és a magyar kormány között. Amikor személyesen érintett vagy, akkor nem lehetsz objektív" - utalt a sukorói kaszinóépítés kudarcba fulladt tervére.

Az interjúban beszélt az antiszemita vádakkal szembeni érzelmi érintettségéről is. "Első alkalommal szíven ütött, második alkalommal fájt, harmadik alkalommal visszautasítottam. Kereszténységem véd meg engem ezektől. A vádak abban gyökereznek, hogy én nemzeti politikus vagyok. Én ugyan Európa-párti, de mindemellett magyar és kereszténydemokrata vagyok. Egy igazi keresztény nem képes támogatni semmit sem, ami az emberi szabadság és méltóság ellen való" - tette hozzá.

A demokráciát védi a Jobbiktól

A Jobbik veszélyességére vonatkozó kérdésre egyértelmű igennel felelt. "Valós, növekvő veszély" - mondta. Szerinte ennek okai az EU-t sújtó gazdasági recesszióban keresendők. Az egész világon felbukkannak olyan politikai irányzatok, amelyeket a gyűlölet éltet, düh és csalódottság a kialakult társadalmi helyzet miatt. Létezik egy európai bűnbakkeresési hajlam, és ez mindig veszélyes - tette hozzá. "Nekünk Magyarországon nagyon óvatosnak kell lennünk és a leghatározottabban fellépünk e jelenséggel szemben. Ha meg akarjuk védeni a demokráciát, akkor elszántnak kell lennünk a Jobbikkal szemben" - mondta.

A kormányfő megemlítette ezen fellépés eddigi lépéseit. A szólás szabadsága nagyon fontos egy demokráciában, de amikor összetűzésbe kerül a szólás szabadsága az ember tiszteletével, a mostani kormány ezt nem fogadhatja el. Betiltották a Jobbik "félkatonai szervezeteit", amelyek a baloldali liberális kormány idején működhettek. Olyan törvényeket hoztak, amelyek szerint az ilyen szervezkedések bűncselekménynek minősülnek. Világossá tették, hogy az uszítás és a "holokauszttagadás" bűncselekménynek számít - sorolta. "Ha valaki egy közösség tiszteletét sérti meg, egyaránt indítható ellene büntető- és polgári eljárás. Ilyen nem létezik Európa más országaiban és erre mi büszkék vagyunk" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke az interjúban egyértelműen kizárta egy esetleges jövendő együttműködést a Jobbikkal, és azt is hogy külső támogatásukkal alakítson majd kisebbségi kormányt. "Nem vezettem és nem is fogok kisebbségi kormányt vezetni" - közölte. "Ez nem jó a demokráciának" - indokolta.

Kun Béla, Rákosi, Péter Gábor és a többi magyargyilkos Isten ajándéka, akik nem akarnak bántani bennünket

Az antiszemitizmus a miniszterelnök szerint gyakran kisebbségi érzésből fakad. Sok emberből hiányzik az önbizalom, azt gondolják, hogy a zsidók erősebbek náluk, és ezért kárt okozhatnak bennük. "Nincs semmilyen szándékuk bántani bennünket" - mondta. "Azt magyarázom az embereknek, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rájuk, mint Isten ajándékára. Isten a magyar nemzetet nagyon színesnek alkotta meg, melynek részei a zsidók is" - jelentette ki.

A miniszterelnök kifejtette: létezik az "újfajta antiszemitizmus Európában, amely egy mély Izrael-ellenes politika". Szerinte azonban nem szabad azt mondani, hogy mindenki, aki Izrael politikáját kritizálja, az antiszemita. "Világossá kell tenni, hogy, ha az Izrael iránti kritika túllépi a racionalitás határait, az már antiszemitizmus. Azonban, ha bármilyen logikus érvünk van Izrael bármely kormányának politikájával kapcsolatban, jogunk van elmondani azt" - tette hozzá.

"Többet tettünk e témában, mint bárki"

A miniszterelnök a "magyar holokauszt" közelgő hetvenedik évfordulójával kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy "a holokauszt zsidó és magyar áldozatai, akiket nem megfelelően védtünk meg, köztünk élnek, ezért nehéz szembenézni a múlttal, de nem zárkózhatunk el előle. Az elmúlt években többet tettünk e témában, mint bárki az előző évtizedekben." Emlékeztette az olvasókat, hogy első kormányzása idején miniszterelnökként bevezette a Holokauszt Emléknapot minden iskolában.

Az Izrael és Magyarország közti kapcsolatokban a kormányfő különösen fontosnak tekinti a zsidó állam magyar közösségét. "Az én értelmezésem szerint ők a magyar nemzet részei" - hangsúlyozta.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából