Két új elnökhelyettest nevezett ki a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) vezetésében a napokban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, akinek felügyelete alá március végén került át a HITA a nemzetgazdasági tárcától - közölte a Világgazdaság.

A HITA három elnökhelyettesi posztjából kettő betöltetlen volt, ezekre nevezte ki Kerekes Györgyöt, illetve Bilek Pétert - mondta az államtitkár a VG-nek.

Kerekes György az elmúlt egy évben a Századvég Gazdaságkutató üzletfejlesztési igazgatója volt, de előtte éveken át dolgozott a 2011 januárjában felállt HITA-nál, illetve a korábban hasonló szerepet ellátó ITD Hungary-nál, sőt több mint egy évig már volt a HITA elnökhelyettese is. Az üzletfejlesztési ügyekért, vagyis a kkv-k külpiaci tevékenységének elősegítését, illetve a külföldi vállalkozások magyarországi befektetéseinek ösztönzését ellátó HITA céges kapcsolataiért felel majd.

A kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettesi posztra kinevezett Bilek Péter a Szijjártó Péter vezette államtitkárságról érkezett a HITA-hoz, ahol a külgazdasági főosztály helyettes vezetője volt. Bilek Péter irányítása alá a belföldi irodahálózat irányítása, illetve a külgazdasági szakdiplomatákkal történő kapcsolattartás tartozik.

Szijjártó szerint a HITA szervezeti átalakításával a keleti nyitás sikerét kívánják előmozdítani, ezért a célba vett térségek (Balkán, FÁK-országok, Közel-és Távol-Kelet, Afrika, Latin-Amerika) lefedésére külön osztályok jönnek létre a hivatalon belül. Emellett a HITA tevékenységi körét kibővítik az államtitkár által társelnökölt, 16 országgal közösen létrehozott gazdasági vegyesbizottságokkal összefüggő feladatokkal.

(VG - HVG)