A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének konferenciáján az opponensként megjelent Németh György szociológus azt mondta: a cigányság nem része a nyugati kultúrának – derül ki az X Kommunikációs Központ helyszíni tudósításából.



Németh György (jobbra)

"A cigányság bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának" – az X Kommunikációs Központ helyszíni tudósítója szerint Németh György szociológus-közgazdász interpretálásában ez a mondat is elhangzott a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének konferenciáján, melynek címe: Fehéren-feketén: felelősen a cigány–magyar együttélésről. A szervezésben a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány is részt vett.

A társadalmi ügyekkel és kisebbségvédelemmel foglalkozó kommunikációs ügynökség Facebook-oldalán megjelent rövidhír szerint a mondat elhangzása után "nem fagyott meg a levegő, ment minden tovább".



Németh György
A programterv alapján Németh a Deszegregáció és integráció, célzott támogatások című szekcióban szólalt fel opponensként.

A konferencia előzetese szerint a téma a következő: "a legfrissebb felmérések szerint a munkaképes korú cigányok 22 százalékának van valamilyen munkája. A felnőtt cigányok körében 70 százalék fölötti azok aránya, akik csak általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkeznek. Mi ennek az oka? – teszik fel a kérdést, majd meg is válaszolják.

A kérdésre alapvetően két "szélsőséges" válasz létezik. "Az egyik a többségi társadalom szegregáló, diszkrimináló, kirekesztő jellegére utal. A másik szerint a cigányok beilleszkedését a rájuk jellemző hátráltató viselkedésminták nehezítik, és az, hogy sose akartak integrálódni" – olvasható a program leírásában.

Elöljáróban azt a kérdést is feltették, létezik-e olyan értelmezési keret, amelyben mindkét nézőpont megfér egymás mellett, illetve hogy tudunk-e megoldás- és nem hárításcentrikusan gondolkodni és cselekedni? "Mindezt közösen, nem cigányok és cigányok együtt."

Az Emmi utólag arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki szintén a helyszínen volt, tiltakozott az igazságbeszéd ellen, és azt mondta, Németh György mondata a reakcióra is méltatlan. Úgy tudni, Kovács Zoltán államtitkár vélhetőleg péntek estig szintén megszólal az ügyben.

(HVG nyomán)

Németh György korábbi írásaiból:

- Cigányt ölni Magyarországon 3.

- Nekimennek a fehér tanároknak a sajókazai cigók