Taxisként csempészett Ausztriába a schengeni határon túlról beszökött migránsokat a "roma jogvédő" Horváth Aladár fia – értesült a Magyar Nemzet. Egy nemzetközi akcióban több mint száz bűnözőt állítottak elő a múlt héten. Magyarországon tíz ember érintett, Horváth fia szabadlábon védekezhet.

Politikus hozzátartozója is érintett abban a tizenhárom országra kiterjedő embercsempészési ügyben, amelyben a múlt héten ugyanennyi államban több mint száz embert állítottak elő a nyomozó hatóságok egy nemzetközi akcióban. A Magyarországon őrizetbe vett tíz "ember" egyike a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért – korábban Roma Polgárjogi Mozgalom – nevű szervezet vezetője, Horváth Aladár fia.

A cigánybűnöző taxisként vitt Ausztriába a schengeni határon túlról érkezett migránsokat, és az osztrák nyomozók fogták el, majd, mivel az ügyeket a csempészek származása alapján osztották el a nemzetközi vizsgálatban, a fiatalemberrel szemben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el. A lap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt a választ adta, hogy "személyiségi jogi okok miatt" nem adhatnak tájékoztatást a gyanúsítottak családi viszonyairól, hozzátartozóiról. Horváth Aladár fiát hazaérkezése után kihallgatták az NNI nyomozói, és egy ideig kétséges volt, hogy szabadlábon védekezhet, végül azonban - "természetesen" - nem került előzetes letartóztatásba.

(MNO nyomán)