Ugrás a cikkhez
Reklám

Tisztelt Ilan Mor Nagykövet Úr!

Egy nagy közösség próbája mindig az, hogy egy társadalom mennyire tudja őszintén és higgadtan megbeszélni a vitás kérdéseit. Az elmúlt napokban Gyöngyösi Márton képviselőtársam mondatai nagy vihart kavartak. Azt, hogy az elhangzott szavak nem fedték a felszólalás igazi szándékát, mind a képviselő, mind a párt elismerte. Sőt, Gyöngyösi Márton elnézést is kért. Nagyon sajnálom, hogy ezt már csak kevesen akarták meghallani. Engedje meg, hogy ebben a politikai viharban tisztába tegyem az Ön számára, mi is a Jobbik eredeti javaslata, amelyről alig esett szó.




A Jobbik szerint az országgyűlési képviselők és kormánytagok személyének azon részének, ami a politikával kapcsolatos, a lehető legtisztábbnak és legvilágosabbnak kell lennie. Ez mind a számukra, mind a szavazók számára alapvetően fontos. Mondhatnánk úgy is: a demokrácia egyik alapja, hogy az emberek tudják, kire adják a voksukat. Ezért nyilvános például a képviselők vagyonnyilatkozata, az iskolai végzettsége, a nyelvtudása, a felszólalásai stb. Gondolom, eddig egyetértünk. A mi kérdésünk a következő: miért nem lehet Magyarországon nyilvános adat az, hogy egy vezető politikus (képviselő, kormánytag) rendelkezik-e más állampolgársággal is? Ez önmagában, normál esetben semmilyen problémát nem jelent, de bizonyos helyzetekben, bizonyos kérdésekben igen is jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot.

Ön az elmúlt napok vitájában nyilvánosan megszólalt, amit én, aki a nyilvános vita nagy-nagy híve vagyok, csak köszönni tudok. Arra kérem ezért Nagykövet Urat, hogy a fenti kérdésben is tájékoztasson engem és a közvéleményt az álláspontjáról. A lehető legjobb pedig az lenne, ha segítene nekem, nekünk, magyaroknak abban, hogy az Ön országában ebben a kérdésben alkalmazott eljárást megismerhessük. Tanulni egyáltalán nem szégyen, és mi, magyarok szeretnénk most tanulni másoktól. Különösen olyanoktól nem szégyen tanulni, akik saját országukban mindig fontosnak tartják a demokrácia, az egyenlőség és az igazságosság elveinek érvényesülését, és ezen álláspontjukat más országok felé is készek és képesek képviselni. Tisztelettel kérem ezért Önt, mondja el nekünk, akik most a helyes utat keressük: Izraelben hogyan tartják nyilván a képviselők és kormánytagok egyéb állampolgárságát és annak megléte esetén hogyan biztosítják számukra a politikai tevékenység folytatásához szükséges feltételeket?

Mivel az ügy hatalmas vihart kavart, azt hiszem, hogy megtisztelő és nyilvános válaszát nem csupán én, de sok millió magyar ember várja szeretettel!

Tisztelettel:

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

Kapcsolódó:

- Amiről nem beszél a cionista nagykoalíció: Izraelben nem is lehet képviselő, aki kettős állampolgár

- Az izraeli parlament elnöke egyenesen a Jobbik betiltását kéri Ádertől

- A Kossuth téren tartották szeánszukat a hivatásos rettegők - egymásra licitáltak a nagykoalíciósok
 



Friss hírek az elmúlt 24 órából