Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik hevesen ellenzi a kormány által hétfőn beadott, a Btk. átmeneti rendelkezései között elbújtatott internetcenzúrát és az úgynevezett blokkolás lehetőségét megteremtő intézkedéseket, mert az a szabad véleménynyilvánítás aránytalan korlátozásával jár - áll a párt közleményében, alább a folytatás.



Németh Zsolt

Bár a kormány azzal érvvel, hogy csak bizonyos bűncselekmények esetén szeretné alkalmazni a blokkolást, ilyen például a gyermekpornográfia elleni egyébként teljesen támogatható küzdelem, de a törvényjavaslat szövege szerint az alkalmazható lenne bármely vélt vagy valós bűncselekmény esetén. A jelenlegi elképzelés szerint minden közvádas esetnél – még az esetleges bűnösséget vagy ártatlanságot kimondó bírósági döntés előtt, megtagadva az ártatlanság vélelmének jogát – már lekapcsoltatható, eltüntethető lesz egy adott blog vagy weboldal. Ha pedig a weboldal vagy a cenzúrázni kívánt bármely internetes tartalom külföldi szerveren helyezkedik el, akkor az a magyar felhasználók elől blokkolható lesz függetlenül attól, hogy a vélelmezett bűncselekmény valójában megtörtént vagy sem. Mivel a közösségi oldalakra is kiterjedhet a cenzúra és a blokkolás, ezért technikailag ott is kérdőjeleket vet fel az intézkedés, hiszen egy blokkolni kívánt tartalom miatt a magyar internetezők számára teljes egészében elérhetetlenné kell tenni a Facebookot.

A jelenlegi fideszes kormány egyértelműen háborút folytat az internetes társadalom ellen, gondoljunk csak a blogok kötelező regisztrációjának felvetésére, a kommentelők feljelentésére, az ACTA-megállapodás aláírására (amelyet végül a közfelháborodás miatt nem mertek ratifikálni), most pedig erre a blokkolási kísérletre. A Jobbik szerint az internet nem egy megregulázásra váró megvásárolható termék, ahol minél jobban korlátozni kell a felhasználókat, hanem a netsemlegesség jegyében tisztelt, fejlődő hálózat, amely már olyan világméretű hatásokat képes elindítani, mint például az arab tavasz. Éppen ezért azt nem korlátozni kell, hanem éppen ellenkezőleg, segíteni kell elterjedését törvényi úton, és azt biztosítani kell semlegességen alapuló magyar internettörvénnyel, amelyben nem a kormány és a szolgáltatók érdekeit, hanem a magyar emberek az információhoz való szabad hozzáférésének jogát kell biztosítani.

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője

A képviselő mai felszólalása a témában: "Észak-koreai módszerekkel próbálkozik a kormány":

Kapcsolódó: 

- Volner János után Novák Előd is felemelte szavát a portálunk blokkolására irányuló fideszes kísérlet ellen

- Portálunkra szabva: a külföldi székhely mellé a "rasszista tartalom" is bekerült Répássy cenzúratervezetébe
- Szájzártörvények és cenzúra helyett nem kellene felnőttnek nézni az embereket? - Volner kiállt a Kuruc.info mellett
- HVG: Megásta a Kuruc.info sírját a kormány


Friss hírek az elmúlt 24 órából