Ugrás a cikkhez
Reklám

A rendszerváltás óta a jelenlegi kormány az első, amely olyan globális stratégiát dolgozott ki a "romák" számára, amely tekintettel van a közösséggel kapcsolatos minden szempontra - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a "romastratégiáról" a Le Monde című francia napilap internetes oldalán csütörtök délután megjelent interjúban.

"Nemcsak egyszerűen az emberi jogokról van szó, hanem egy sokkal szélesebb társadalmi problémáról" - tette hozzá a miniszter. "Noha a jobbközép kormány, amelyhez tartozom, ösztönösen tartózkodik a kvótarendszertől, mi fogadtunk el először pozitív diszkriminációt jelentő intézkedéseket. Ez radikális változást jelent" - mutatott rá Balog. Példaként említette, hogy a 2014-es parlamenti választásokon 13 képviselői helyet az elismert kisebbségek szerezhetnek majd meg, amelyek közül a cigányok a legjelentősebbek.

Arra is kitért, a közbeszerzési pályázatokra vonatkozó szabályokat úgy módosították, hogy azokon olyan vállalkozók nyerhetnek, amelyek kötelezik magukat, hogy a munkatársaik 20 százalékát a szegénységben élők közül veszik fel, akik a legtöbb esetben "romák". A miniszter szerint az is újítás, hogy az elmúlt két évben a 200 ezer közmunkában foglalkoztatott ember negyven százaléka "roma" volt. Balog elmondta: "a magyar hatóságok zéró toleranciát tanúsítanak a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben". Emlékeztetett rá, az utóbbi három évben nem történt erőszakcselekmény "romák" ellen Magyarországon.

A 2009-es gyilkosság-sorozat idején, még ellenzékben, Balog megígérte, hogy ha a Fidesz újra kormányra jut, rendezi az áldozatok hozzátartozóinak lakhatását. "Ez meg is történt" - mutatott rá. Elismerte, hogy az Orbán-kormány megalakulása óta is voltak "szélsőjobboldali megmozdulások a romák ellen", de a "rendőrség fellépésének köszönhetően azok soha nem fajultak el". Szerinte ugyanakkor számításba kell venni az ilyen jellegű megmozdulások által keltett "pszichikai terrort" is. A kormány - jegyezte meg - ezért fogadta el azt a törvényt, amely bünteti a "közösségen belüli félelemkeltést".

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából