Sólyom László köztársasági elnök diplomáciai csatornákon keresztül fordult pénteken szlovák partneréhez, Ivan Gasparovichoz. Üzenetében a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovákokat időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja - közölte péntek délután a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat. A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba.

Sólyom László továbbra is számít arra, hogy a visegrádi négyek lengyelországi csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélésen tekinthetik át Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak aktuális kérdéseit, köztük az államnyelvtörvény módosításának ügyét is - olvasható a közleményben.

(FH)