Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre és Pest vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtök este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Csütörtök éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Pest vármegyére, elsőfokú pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye kivételével az ország többi részén, ott a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméter eső eshet. Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt. Csütörtök éjfélig az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok száma, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör.

Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - érdemes védett helyre vinni.

Ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.