Ugrás a cikkhez
Reklám

Elindult a szakaszosan 2 hónapig tartó népszámlálás. Azok, akik október 16-ig részt vesznek, 100 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetnek, akik viszont november végéig sem hajlandók adatot szolgáltatni, 200 ezer forint büntetéssel számolhatnak.

Az első szakaszban online lehet eleget tenni az állampolgári kötelezettségnek. A kérdőív itt érhető el: belepes.nepszamlalas2022.hu. A belépéshez egy 12 jegyű kód szükséges. Ezt abban a nem névre szóló levélben találja meg mindenki, amelyet az elmúlt napokban dobtak be a postaládákba. Azok között, akik sikerrel kitöltötték a nyomtatványt, nyereményjátékon vehetnek részt. Közülük naponta öten 100 ezer forint vásárlási utalvánnyal lehetnek gazdagabbak.

A második szakasz október 17-tól indul. Számlálóbiztosok keresik föl azokat a háztartásokat, ahol nem töltötték ki a nyomtatványt az internet segítségével. Azoknak, akik ezt a módszert választják adataik közléséhez, már nem jár nyeremény.

A harmadik szakasz november 21-28-ig tart. Azokra vonatkozik, akik az előző két szakaszból kimaradtak. Ők a település jegyzőjénél jelentkezhetnek, hogy a kérdőív alapján elmondják, kik ők, hol és hogyan élnek.

A furkósbot azoknak jár, akik nem veszik komolyan ezt az egészet. A népszámlálásban részt venni mindenkinek törvényi kötelezettsége, így, ha ezt megtagadja valaki az súlyos következményekkel járhat: közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke akár 200 ezer forintra is rúghat.

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is.

Kérdőívet kell kitölteni

A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. A lakásadatok segítségével pontos képet kaphatunk a háztartások lakáskörülményeiről. Összeírásra kerül az ország területén minden

Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

A Magyarországon 10 évente tartott népszámlálás idénre esik. Igazából senkit sem érhet meglepetésként, hiszen a média ideológiai beállítottságtól függetlenül, hónapok óta tájékoztat boldog-boldogtalant a részletekről. Legtöbbjük saját magától tájékoztatta a nyilvánosságot, hiszen közérdekről van szó, de akadt olyan is, amelyiket noszogatni kellett. A NER első számú lapjában, a Magyar Nemzetben például - ki tudja, miért - fizetett hirdetésként osztott meg információkat Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a népszámlálásról. Ráadásul szeptember 13-án este 10-kor tették ki a fizetett hirdetést.

(Olvasónktól)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából