Ugrás a cikkhez

A jövő energiaellátása számos szervezet és szakértő szerint a hidrogénen fog alapulni. Ezzel kapcsolatban néhány számottevő információt osztunk meg olvasóközönségünkkel, amik a téren jelentősebbnek számítanak.

A Pécsi Tudományegyetemen hidrogéntechnológiai mérnökképzés indult

Még tavaly került be a műszaki területtel foglalkozó lapok hírei közé, hogy a Pécsi Tudományegyetem „Tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök” képzést indított. Az első évfolyam idén februárban el is indult, és várhatóan egy év alatt végeznek.

Kvasznicza Zoltánt, a PTE MIK tanszékvezető egyetemi docensét idézve azt írták, hogy a gépipari és az energetikai szektornak szeretnének olyan szakmérnököket és szakembereket képezni, akiknek megfelelő műszaki ismeretei és képességei vannak a tüzelőanyag-cellák és a kapcsolódó hidrogéntechnológiai berendezések gyártása, működtetése és továbbfejlesztése területén.

A következő turnus várhatóan idén ősszel indul, mivel a képzés egy éves, de minden félévben tervezik indítani.

Tavaly év végére 685 töltőállomás létesült világszerte

Világszerte 142 db hidrogén-töltőállomás (HRS) létesült 2021-ben, ami az eddigi legnagyobb éves növekedés. Az új töltőállomások közül 37 Európában, 89 Ázsiában, 13 Észak-Amerikában, 3 db a világ egyéb részein létesült.

A fenti növekedéssel 2021 végére 685 db-ra bővült a működő HRS-ek száma globálisan, és további 252 db HRS létesítési tervéről volt konkrét információ. Immár 33 országban lehet hidrogént tankolni, és e „klubhoz” csatlakozott 2021-ben Magyarország és Szlovénia is, egyelőre egy-egy töltőállomással.

Európában 2021 végére 228 HRS működött, amelyek közül 101 Németországban található. Második helyezett e tekintetben Franciaország, ahol 41 HRS működött, majd ezt követi Nagy-Britannia 19 db, Svájc 12 db és Hollandia 11 db töltőállomással.Az európai hidrogén-töltőállomások térképe, 2022 januári állapot alapján

A Roszatom hidrogént gyárt a Kolai Atomerőműben

Hidrogéngyártásba kezd a Roszatom az észak-oroszországi Kolai Atomerőműben. Várhatóan 2023-ban helyezik üzembe az 1 MW kapacitású vízbontó üzemet. A későbbiekben az elektrolizáló kapacitás várhatóan eléri a 10 megawattot.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.hfc-hungary.org/hidrogentechnologia-szakmernok-kepzes-indul/
https://hfc-hungary.org/H2_Hirlevel_2022_1_marcius.pdf
https://atombiztos.blogstar.hu/2021/06/22/a-roszatom-hidrogent-gyart-a-kolai-atomeromuben/110113/

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából