Ugrás a cikkhez
Reklám

A tizenötből három akadémiai kutatóintézet biztosította megfelelően a vagyonmegőrzést 2016-2018 között, két kutatóközpont vagyongazdálkodása 2018 végére javult, tíz kutatóintézetnél ugyanakkor nem volt biztosított a közvagyon megőrzése az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön közzétett jelentése szerint.

Az ÁSZ 2019 második félévében kezdte meg a korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) irányítása alá tartozó tizenöt kutatóközpont, kutatóintézet vagyonmegőrzési tevékenységének ellenőrzését - idézte fel a számvevőszék csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője.

Nagy Imre felügyeleti vezető elmondta, a 15 kutatóintézet összesen 87 milliárd forint vagyonnal és 4200 alkalmazottal rendelkezett 2018 végén, és 2016-2018 között összesen 45 milliárd forint költségvetési támogatásban részesültek.

Beszámolója szerint 3 kutatóintézetnél nem találtak lényeges szabálytalanságot, 2 további kutatóintézetnél korábban tapasztalhatók voltak hiányosságok, de 2018 végén már biztosított volt a vagyonmegőrzés, 10 kutatóintézet azonban nem biztosította megfelelően a közvagyon megőrzését. Kilenc kutatóközpont vezetőjének ezért 30 napon intézkedési tervet kell készítenie, egy intézetnél pedig az illetékes irányító szervhez fordult az ÁSZ.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából