Ugrás a cikkhez
Reklám

Múlt vasárnap a holland Excelsior játékosa, Ahmad Mendes Moreira (aki már született újholland - a szerk.) elhagyta a pályát meccs közben, mivel gólszerzése után az ellenfél Den Bosch szurkolói rigmusokban gyalázták, többek között „niggernek” és „gyapotszedőnek” titulálva a futballistát - kesereg a Mérce.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki, a Den Bosch először „félrehallásnak” magyarázta az esetet, majd kénytelen volt bocsánatot kérni szurkolói magatartása miatt. A holland első- és másodosztály csapatai az eset után megállapodtak abban, hogy a két liga következő hétvégi meccsein mindenhol 60 másodpercre megállítják a játékot a kezdő sípszó után.



Ahmadot összetörte a gyapotszedés gondolata (fotó: SkySports)

Az egy perces tiltakozások közben a kivetítőkön

„Rasszizmus? Akkor mi meg nem játszunk.” („Racisme? Dan voetballen we niet!”)

- felirat jelenik meg minden esetben.

A tiltakozás 60 másodperce alatt a szombati esti Ajax-Heracles meccsen a játékosok mellett az edzők és a nézők is folyamatosan állva tapsoltak végig, hogy kimutassák szolidaritásukat a megtámadott játékossal, illetve elutasítsák a rasszizmust. (Az alábbi videón látható, iskolai tanévnyitókat lelkesedésben alulmúló robotként tapsolás inkább idéz monoton rabszolgamunkát, mint kiállást. De ennél jóval izgalmasabb kérdés, hogy vajon e meccs előtti haladásharc jegyében is ülve lázadt volna a Zsindex magyarfóbja? - a szerk.)

 

Ajax and Heracles didn’t kick the ball for the first minute of today’s league match in protest at racism.

Clubs across the country’s top two divisions agreed to the measure after Excelsior’s Ahmad Mendes Moreira was subjected to racist abuse last weekend. pic.twitter.com/T200UexKdj

— ESPN FC (@ESPNFC) November 23, 2019

 

Az eset miatt sok volt vagy jelenlegi holland futballsztár tiltakozott, közülük Memphis Depay az UEFA-hoz és a holland szövetséghez is eljuttatott levelet, amiben kérte a rasszizmus elleni fellépést.



Memphis Depay is "holland", de vélhetően nem a nacionalista fajta (fotó: Getty)

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke beszélt arról októberben, hogy a Szövetség rasszista megnyilvánulások elleni szabályozása az egyik legszigorúbb a sport világában. Ő is elismerte, hogy egyre rosszabb a helyzet ilyen téren a meccseken, amit a kontinensszerte erősödő nacionalizmusnak tud be:

A nacionalizmus erősödése a mindenfelé a kontinensen olyan viselkedésformák terjedését segíti, amelyek elfogadhatatlanok, és néhányan megerősítve érzik magukat, hogy egy futballközönségben vannak a legjobb helyen ahhoz, hogy az undorító nézeteiknek hangot adjanak.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából