Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ukrán parlament története arról szól, hogy "bármi lehetséges" - mondta Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy megszűnt az ukrán kormánykoalíció. Fedinec Csilla megjegyezte, az ukrán parlamentben többször volt rá példa, hogy ad hoc módon, az adott kérdés körül alakult ki a többség.

Formai, jogi szempontból valójában már február vége óta nem működik a parlamenti többség - ismertette a szakértő, kifejtve: egy bírósági eljárás után még egyszer be kellett volna nyújtani a koalíció tagjainak teljes névsorát. Ez viszont nem történt meg, így már március 12. óta fel lehetett volna oszlatni a parlamentet.

Fedinec Csilla szerint a taktika most arról szól, hogy a parlament nem akarja elfogadni az elnökválasztás eredményét, mindenképpen szeretne keresztülvinni egy törvényt, hogy az alkotmány módosításával minden politikai hatalmat elvegyenek az elnöktől.

A szakértő emlékeztetett, hogy a független Ukrajna történetében hétszer tartottak parlamenti választásokat, ebből három előrehozott választás volt.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Felbomlott az ukrán kormánykoalíció, így Zelenszkij nem tudja feloszlatni a parlamentet

- Maradhat a himnuszunk Felvidéken, Kárpátalján viszont betiltották a magyar nyelvet

- Porosenko utolsó ajándéka: elfogadták a magyar nyelvet (is) betiltó jogszabályt

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából