Petro Walzman-Porosenko "ukrán" elnök vasárnap hivatalosan regisztráltatta magát jelöltként a március 31-i elnökválasztásra a kijevi központi választási bizottságnál – közölte a Facebookon sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko.

A hivatalban lévő államfő az utolsó pillanatra hagyta a szükséges iratok benyújtását, ugyanis vasárnap volt az utolsó nap, amikor a választási bizottság még fogadott dokumentumokat jelöltektől. Regisztrációjukat február 8-án zárja le a testület – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Február 1-jéig 28 jelöltet regisztrált a bizottság.

Az UNIAN ukrán hírügynökség Olha Resetilova újságíró Facebook-bejegyzését idézte, aki arról számolt be, hogy Porosenko a hátsó bejáraton át közlekedett, mivel a bizottság épülete előtt megint aktivisták várták „Ki ölette meg Handzjukot?” feliratú transzparensekkel éppen úgy, mint kedden a kiállítási központ előtt, ahol az elnök bejelentette, hogy újraindul az államfői posztért.

33 éves herszoni aktivista, Katerina Handzjuk tavaly ősszel halt bele sérüléseibe több mint két havi kórházi kezelést követően, korábban ugyanis egy férfi kénsavval leöntötte. A napokban derült ki, hogy a támadás megrendelésével újabban meggyanúsított, büntetett előéletű férfi egyaránt dolgozott Porosenko-párti és az elnökválasztás másik favoritjának számító, Julia Timosenko által vezetett Haza pártjához tartozó herszoni városvezetőknek.

„Porosenko, aki a Méltóság Forradalmának eredményeként került az elnöki posztra, a hátsó bejáraton, titokban, az állampolgárok elől elbújva megy be a központi választási bizottságba beadni a dokumentumokat. Csak azért, hogy ne kelljen válaszolnia erre a nagyon kényelmetlen kérdésre” – fűzte hozzá kommentárjában az újságírónő.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Porosenko újrázna, hogy még közelebb vigye az országot a NATO-hoz és az EU-hoz

- Lemond az ukrán főügyész a savas botrány miatt

- Ukrajnában is megy a savazás, szintén a rezsim lehetett a megrendelő - egy 33 éves nő az áldozat