Ugrás a cikkhez
Reklám

Az SZDSZ és az MSZP nem emlékezik együtt Wittner Máriával szombaton a salgótarjáni gyásznapon, ezért még a beszéde megkezdése előtt elhagyják a megemlékezés helyszínét - közölték a helyi szervezetek vezetői pénteken.

Salgótarjánban az 1956. december 8-án eldördült sortűz évfordulóján rendeznek gyásznapi megemlékezést szombaton, a gyászünnepség főszónoka Wittner Mária országgyűlési képviselő, 1956-os forradalmár lesz.

Ercsényi Ferencnek, az ávós ivadékokkal kitömött SZDSZ Nógrád megyei elnökének van pofája közleményében úgy fogalmazni: Wittner Mária 1956-os múltja tiszteletre és főhajtásra méltó, de 2007-es közszereplésével demokrata és liberális nem vállalhat közösséget, mert Wittner Mária „a Magyar Gárda nagyasszonya, aki nyíltan uszít és lázít, aki utcára hívja a magyarokat 2007-ben”.

A zsidóbérenc elnök így ájtatoskodik: az SZDSZ 1956-ot egyik alapértékének tekinti, hogy Salgótarjánban sincs helye a megosztó, a polgárokat szembeállító, egymást kirekesztő politizálásnak. Ezért a gyásznapon 17 órakor kezdődő megemlékezésen a Himnusz elhangzása után leteszik a megemlékezés koszorúját, „majd hátat fordítva Wittner Máriának és helyi híveinek”, elhagyják a Vásárteret, így tiltakozva a gyűlöletkeltés ellen.

Dóra Ottó, az MSZP salgótarjáni elnöke közölte: ugyanezen okból ugyanezt teszik majd a szocionisták is. A salgótarjáni gyásznapon az utóbbi években Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Vasvári Vilmos, a Pofosz elnöke, és Sólyom László köztársasági elnök mondott beszédet.

(MTI)


Friss hírek az elmúlt 24 órából