Üdvözölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), hogy az Európai Unió tagállamainak sikerült megegyezniük a migráció kezelésének kérdéseiről.

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos tanácskozásán péntekre virradóra elfogadott megállapodás értelmében az Európai Unión belül a zárt menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és állítólagos menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.



EU-n belüli táborok, ahol feldolgozzák szegény menekültek kérelmét? Hát köszönjük szépen, tényleg nagy győzelem

Az ellenőrzött központok keretében végzett valamennyi intézkedésnek – ideértve az áthelyezéseket és a letelepítést is – önkéntes alapon kell teljesülnie, anélkül, hogy az befolyásolná a dublini rendszer reformját.

Az EU munkáját figyelemreméltó teljesítményként értékelte Leonard Doyle, az IOM szóvivője, aki szerint a csütörtökön kezdődött uniós csúcstalálkozóra az országok a rendkívüli szolidaritás jegyében gyűltek össze.

Charlie Yaxley, az UNHCR szóvivője is örömmel fogadta a menekültügyben kialakult közös álláspontot.

UNICEF: de jaj, csak zárt táborokról ne beszéljünk!

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ugyanakkor némileg kritikusabb hangot ütött meg első reakciójában. Sarah Crowe szóvivő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a "menekültekkel" szembeni eljárások során kiskorúak is őrizetbe kerülhetnek. Felidézte: egyes konzervatív kormányfők a brüsszeli csúcstalálkozón „zárt táborokról” beszéltek, jóllehet a zárónyilatkozatban végül „ellenőrzött központokat” emlegetnek, ami ennél homályosabb megfogalmazás. Gyerekeket soha nem szabad őrizetben tartani bevándorlási státuszukkal összefüggésben – aggodalmaskodott Crowe.

Az UNHCR és az IOM is ellenzi a zárt menekülttáborok kialakítását, és csak igen rövid ideig tartó őrizetbe vételt tartanak elfogadhatónak.

Az IOM arra számít, hogy a "menekülteket" befogadó táborok az EU területén lesznek, és itt a szervezet kész az uniós hatóságokkal együttműködni a menekültek jogainak védelme érdekében. Az EU területén kívül csak akkor lehetne ilyen táborokat létrehozni, ha ott garantálni tudják az emberi jogok teljes védelmét – közölte az álhumanista szervezet szóvivője.

Azt állítják, mindenki győzött

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-bejegyzésben közölte: az EU-csúcson a visegrádi négyek nagy győzelmet arattak.

Angela Merkel németországi kancellár "jó jelnek" nevezte, hogy az uniós tagországok vezetőinek sikerült megegyezniük egy közös migrációs zárónyilatkozat szövegében, de elismerte, hogy mély megosztottság maradt a tagállamok között. A németországi kancellár beszámolt arról, hogy a tagországok megegyeztek a migránsok unión belüli mozgásának szigorúbb ellenőrzésében.

Emmanuel Macron francia államfő a tanácskozás első munkanapja után elmondta: a zárónyilatkozatban tükröződik a francia álláspont, amely a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget és az európai szolidaritást hangsúlyozza. Kijelentette: Európának még sokáig el kell viselnie a migrációs nyomást.

Giuseppe Conte új olasz kormányfő a tanácskozást követően kijelentette: "Elégedettek vagyunk, Olaszország nincs többé egyedül".

Nincs szó kvóták szerinti elosztásáról

Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondta: a zárónyilatkozat szerint Görögország és Olaszország zárt menekültközpontokat hozhat létre területén, ha szükségesnek tartja. Nincs szó a "menekültek" kvóták szerinti elosztásáról, amelyben Ausztria nem akart részt venni, ugyanis - mint hangsúlyozta - már eddig is aránytalanul sok bevándorlót fogadott be.

Joseph Muscat máltai kormányfő távozásakor adott tájékoztatásában arról beszélt: az uniós tanács megegyezett abban is, hogy a Földközi-tengeren mentési feladatokat végző "civil" szervezetek hajóinak tiszteletben kell tartaniuk a vonatkozó törvényeket, és nem akadályozhatják a líbiai parti őrség munkáját.

(MTI nyomán)