Ugrás a cikkhez
Reklám

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki határozata szerint Patyi András tagsága a testületben nem összeférhetetlen más tisztségeivel. A bizottság elnöke a személyét érintő döntéshozataltól az előírásoknak megfelelően távol maradt, az ülést Bozsóki Éva elnökhelyettes vezette.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kedden nyújtotta be kifogását, kérve, hogy a testület állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, az NVB elnökének tisztsége más tisztségeivel, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével.

Az ellenzéki politikus szerint Patyi András a kormánnyal, közigazgatás-fejlesztésért, rend- és honvédelemért felelős miniszterekkel más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és ez az alapja az összeférhetetlenségének.

A testület ülésén a kilenc, Országgyűlés által választott tag közül öt volt jelen. Az NVB egyhangú döntésével megállapította, hogy nem összeférhetetlen Patyi András NVB-ben betöltött tagságával az, hogy az NKE rektora és az Államreform Bizottság elnöke is egyben. Az NVB szerint a benyújtott új bizonyítékok az indítványban megjelölt összeférhetetlenség megállapításának indokoltságát semmilyen módon nem támasztották alá.

Az NVB a határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság nem minősül annak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából