Ugrás a cikkhez
Reklám

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t, az MKB-csoporthoz tartozó autófinanszírozó társaságokra pedig összesen 4,4 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki - közölte az MNB csütörtökön, kiemelve egyúttal, hogy a feltárt jogsértések az MKB szanálása előtti időszakban történtek. A jegybank szerint a korábbi problémák rámutatnak: szükséges volt, hogy a szanálási eljárás során az MNB átalakítsa, javítsa a bank működését.

Az MNB átfogó csoportvizsgálatot folytatott le az MKB Bank Zrt.-nél, illetve leányvállalatainál, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nél és az MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-nél. A vizsgálat a 2012. január 1-jétől 2015 első félévéig terjedő, vagyis az MKB szanálásáról szóló döntést megelőző időszakra vonatkozott.

A felügyeleti vizsgálat a banknál az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, az ügylet-, ügyfél- és partnerminősítés szabályozása, az átstrukturált hitelek nyilvántartása, a kitettségek besorolása, a fedezetértékelés, illetve a fedezetek nyilvántartása és a monitoring területén tárt fel problémákat. Hiányosságokat állapított meg az MNB emellett az MKB Bank követelésértékesítése, a felügyeleti adatszolgáltatás minősége, az ügyfél-átvilágítás, a megbízott pénzváltó ügynökök tevékenységének banki általi ellenőrzése, a szavatoló tőke és a tőkemegfelelés, a tőkekövetelmény számítás, a tőketervezés, valamint a vállalatirányítás területén is.

Az autófinanszírozási leányvállalatok esetében szintén az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, a hitelezés belső folyamati rendje, a számvitel, valamint a pénzmosás elleni tevékenység területén tártak fel jogszabálysértéseket.

Mindezek miatt az MNB az MKB Bankra 34,7 millió, az MKB-Euroleasing Autóhitelre és az MKB-Euroleasing Autólízingre 1,5-1,5 millió, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltatóra pedig 1,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte a cégeket a hiányosságok megszüntetésére.

A korábbi időszakra vonatkozó, ám a felügyeleti vizsgálat nyomán most napvilágra került - a csoport belső folyamatainak elégtelensége miatti - problémák is ismételten rámutatnak: szükség volt arra, hogy az MKB Bank Zrt. szanálási eljárása során átalakítsák, javítsák a bank működését - áll a jegybanki közleményben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából