Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik Ifjúsági Tagozat szerint égetően szükség lenne a hét éve változatlan nagyságú felsőoktatási hallgatói normatíva, és annak révén az ösztöndíjak emelésére. Az elmúlt években sajnos egyre kevesebben kezdik meg a felsőoktatásban tanulmányaikat, aminek sok esetben anyagi okai vannak. Ezért is lenne elengedhetetlen, hogy végre az ifjúság is a kormány által kedvezményezett csoport legyen – csakúgy, mint az időskorúak, akik nyugdíja minden évben legalább az infláció mértékével növekszik írja közleményében Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes, a Jobbik IT elnöke.

Farkas szerint a hallgatók anyagi megsegítését nemcsak a Jobbik, mint a fiatalok között legnépszerűbb párt követeli, hanem a felsőoktatási hallgatókat összefogó szervezet, a HÖOK is. A szervezet nemrégiben közzétett felmérése is alátámasztja, hogy a felsőoktatás jelenlegi ösztöndíjrendszere elavult, valódi szerepét már nem tudja betölteni. Az ösztöndíjakra fordítható források 2008 óta nem változtak, többek között ezért manapság a hallgatók egyre jobban függenek a szülői támogatástól, illetve sokan arra kényszerülnek, hogy tanulmányaik mellett dolgozzanak.

A Jobbik már korábban is több alkalommal nyújtott be költségvetési módosító javaslatot az ösztöndíjak emelésének érdekében, de a Fidesz ezeket rendre lesöpörte. Legutóbb Balog Zoltán bizottsági meghallgatásán kérdezték erről a jobbikosok a minisztert, aki azonban konkrét ígéret helyett csak mellébeszélt - fogalmaz Farkas. Pedig ha nem akarjuk, hogy még tovább csökkenjen a felsőoktatásba járók száma és azt, hogy minden fiatal elhagyja hazánkat, akkor szükséges a fiatalok érdekében is lépéseket tenni - zárul az IT elnökének közleménye.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából