Ugrás a cikkhez
Reklám

Az N1TV ma este élőben közvetíti Vona Gábor esztergomi fórumát. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a párt választási céljait fejti ki  előadásában. A várhatóan 19.30-kor kezdődő élő közvetítés portálunkon is elérhető lesz.

Az esztergomi fórum mellett az N1TV élőben közvetíti teljes hosszában a Jobbik szombati miskolci kampánynyitóját is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom péntek este a volt esztergomi zsinagógában tartja lakossági fórumát a pártelnök Vona Gáborral és helyi képviselő-jelöltjükkel, Nunkovics Tiborral. "Civilek", zsidók, cigányok és egyéb hulladékok demonstrációt terveznek ugyanide, hogy élőlánccal akadályozzák a nemzeti hang terjedését.



Nem engedik elfoglalni a "Technika Házát"

Esztergomban óriási a rendőri készültség

A városban óriási a rendőri készültség: a volt zsinagóga környékén csapatszállító rendőri járművek, rendőrautók, készenléti rendőrök is vannak helyszíni beszámolók szerint, de az egész városban nagyobb a rendőri jelenlét a szokásosnál.

Január végén látott napvilágot a hír, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom a jelenleg művelődési házként üzemelő, volt zsinagógában tart lakossági fórumot. Az helyszínválasztás politikai, világnézeti csörték és csaták sorát indította el, politikusok, zsidó szervezetek, civil közösségek tiltakoztak ellene, gőzerővel folyik tehát a nemzeti párt elleni hangulatkeltés.

A Gyurcsány-kedvenc Tétényi Éva bevallotta, hogy szocionista nyomásra kérte nyílt levélben Vona Gábor pártelnököt, hogy válasszon másik helyszínt, a Jobbik azonban nem fújt visszavonulót.

A Facebookon külön csoport szerveződött, hogy összegyűjtse, koordinálja azokat, akik ellenzik a volt zsinagógába tervezett fórumot. A rendőrség engedélyezte demonstrációjukat is, amelyet 17 órára hirdettek meg az épület mellé. Budapestről különbuszok is indultak a helyszínre. A Jobbik fóruma negyed nyolckor kezdődik.

Frissítés: Érdeklődés hiányában az élőlánc elmaradt

Nagyjából száz antifasiszta tüntető és újságíró gyűlt össze az egykori esztergomi zsinagóga előtt, amelyben most művelődési ház működik - jelentette a hvg.hu helyszíni tudósítója. A megmozdulás apropója, hogy a Jobbik péntek este hét órára ide szervezett lakossági fórumot, amelyet többen provokációnak tekintettek.



Kis létszámhoz nagy pofa társul

A zsinagóga - amelyet eredeti állapotában állítottak helyre - ma már nem templomként működik. A helyi hitközség az épületet 1963-ban eladta az államnak, és 2006 óta kulturális intézménynek ad otthont. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy a Jobbik gyűlése "sérti az emberi méltóságot".

A helyszínen lévő hulladékok Esztergomból dolgozni vitt zsidók nevét olvassák fel, és olyan transzparensekkel vannak jelen, mint: "Foglalod ám a kurva anyádat, de nem a mi zsinagógánkat", "Jobbikmentes zsinagóga", vagy "Törvénysértő ország". A tüntetőknél ezen kívül van cigány zászló, Dávid-csillagos zászló, illetve egy olyan transzparens, amelyen egy ököl ver szét egy horogkeresztet. Többen - nagyon helyesen - sárga csillagot viselnek.



A "lelkes tömeg"

A rendezvényen a Jobbik-mentes zsinagógát Facebook-csoport tagjai szólalnak fel, akik a Jobbikra a nemzetiszocialisták utódaiként tekintenek, és azt mondják: nem hagyják, hogy "meggyalázzák a zsinagógát".

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek tipikus zsidó pofátlansággal azt mondta, "perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét".

A műbalhén megjelent az MSZP helyi polgármesterjelöltje, Gál Tamás is. Február 3-án Gál Tamás az MSZP helyi elnökével együtt "felszólította" a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa.

Kordon, sorfal

A helyszínen egy tucat jobbikos is megjelent, többek között Árpád-sávos zászlókkal, de a nagyjából tizenöt rendőr a két csoportot sorfallal és kordonnal választja el egymástól. A rendőrség a volt zsinagógához vezető utakat lezárta, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal rögzíti.




A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt korábban közleményben jelentette ki: "a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas".

A zsinagóga köré élőláncot terveztek, de ez idáig nem valósult meg, valószínűleg a megjelentek alacsony száma miatt. Az antifasiszta ellentüntetők "mocskos nácik" skandálásba kezdtek.



Ne búsulj, Eszter! Lesz ez még nektek rosszabb is

A Mazsihisz vezetői vallási ünnepük miatt nem vehetnek részt a demonstráción, de úgy vélik, "a mártírok emléke megköveteli", hogy ők is tiltakozzanak.

A Jobbik egyébként a 2010-es választási kampányban is a volt zsinagógába hirdette meg esztergomi lakossági fórumát, ám akkor az épület tulajdonosa, a helyi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán végül nem engedélyezte a rendezvény megtartását az épületben.

2. frissítés: Vona Gábor esztergomi fórumának összefoglalója

Érkezésekor Vona Gábort, pfujolás fogadta az összeverődött csőcselék részéről. Egy idősebb férfi megfenyegette Vona Gábort, a Jobbik elnökét, amikor belépett a volt zsinagógába. "Takarodj, te náci gyilkos a zsinagógából!" - üvöltötte, és megindult a pártelnök felé. A rendezvényt biztosító jobbikosok a férfit lefogták, és kilökdösték a bejáraton. Korábban egy idősebb, zavartnak tűnő nőt vezettek ki az előcsarnokból, aki hangosan szidalmazta a művelődési ház vezetőjét, amiért helyet adott a nemzeti pártnak az épületben.

Vona fórumát annak tisztázásával kezdte, nem ők provokálnak, hanem akik kijöttek ellenük tüntetni. Szerinte azzal, ha a Jobbik megfutamodik, beismerték volna, hogy felelősségük van a holokauszt miatt. Azért van itt, hogy a jobbikosok becsületét megvédje. Semmi restellni valójuk nincs a zsidóság előtt, nem ők felelnek a holokausztért. Tiszta lelkiismerettel van ebben a művelődési házban, mert nincs szégyellni valója a zsidók előtt.




"Nyugodtan nézzenek körül, így néznek ki Magyarországon a nácik!"

Az est moderátora, Pörzse Sándor azt mondta, mocorog benne a kisördög, egyszer már szívesen lejátszaná a tüntetőkkel úgy, hogy azok nem kérnek rendőri biztosítást, "hanem legyen úgy, mint nagyapáink idejében!"

Vona: "Nyugodtan nézzenek körül, így néznek ki Magyarországon a nácik. Tisztességes, becsületes, magyar emberek." A tüntető csőcseléknek azt üzente, hogy a használják a józan eszüket: a Jobbik egymillió szavazatot kapott 2010-ben, és akkor ők elhiszik, hogy Magyarországon ennyi náci van? Ki kellene venniük a lábukat a biliből, és észrevenni, hogy csak felhasználják őket. A holokausztot furkósbotként használják és beleverik a magyar emberek fejébe a bűntudatot – na ez az igazi rasszizmus, ez az, amit visszautasít.

A pártelnök azt mondta, tiszteletben tartják a zsidóság kultúráját és fájdalmát, de akkor ők is tartsák tiszteletben azt, hogy Vona Gábor nagyapja a szovjetek elleni harcban esett el Erdélyben. Ezt az embert lehet háborús bűnösnek nevezni? Az neki fáj. A Szent Korona és más szent szimbólumok mocskolása neki nem fájhat? - folytatja. Ha joga van összegyűlnie azoknak is, akik a magyar zászlót, a turult, a Szent Jobbot gyalázzák, akkor nekik is joguk van programot alkotni, politizálni, mert ilyen a demokrácia.

"Menjen a Fidesz meg az MSZP frakciója külföldre, és utalják szépen haza a sok pénzt, amit elraboltak!" De a Fideszt és az MSZP-t máshogy is összefűzi Vona: Mi a közös a Fidesz és az MSZP óriásplakátjaiban? A Fidesz óriásplakátjain az MSZP arcai vannak, az MSZP óriásplakátjain pedig a Fidesz arcai.

Vona elmondja, nagyon örül az idősebb jobbikosoknak, mert akik ennyi csalódás után is tudnak hinni valamiben, "akiben még ezek után is benne van a magyar tavasz", azokra csak a legnagyobb hálával tud gondolni. A plakátjaik ezért igazából nem is a fiataloknak szólnak, mert a fiatalok már velük vannak – mondja arra utalva, hogy a 18-29 éves korosztályban a Jobbikra szavaznának a legtöbben.




"Ha a hazáért kell áldoznom az életemet, annak állok elébe!"

Legyen rend: szerintük a három csapás az kevés, mert mire valakit lecsuknak, már három ember életét tette tönkre. Ők a kémiai kasztrálást javasolják, mert az egy csapásra "lehűti a kedélyeket". A halálbüntetésnek a frakción belül sincs 100 százalékos támogatottsága. A Jobbik társadalmi vitát szeretne erről, azt, hogy ne nemzetközi egyezményekre hivatkozva vessük el a kérdést. Vona maga római katolikus, de ebben a tekintetben “gyarló fia” az egyházának, mert ő egyetért a halálbüntetéssel, de nem azért, mert embereket szeretne megölni, hanem mert embereket szeretne megmenteni.




Szóba kerül a magyar-cigány együttélés. Vona szerint ők nem tesznek különbséget az állampolgárok között vallás vagy rassz alapján. Sőt ők az egyetlen nem rasszista párt, mely azt akarja, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. Ha ők nyernek, akkor a tisztességes cigány embereknek jobb lesz, mert ők a tisztességtelen és a tisztességes között tesznek különbséget. Arról nem ő tehet, hogy ebbe az utóbbi kategóriába jelenleg sajnos a cigányok nagy része beletartozik, mondja. Azok a rasszisták szerinte, akik négyévente megveszik a cigányok szavazatát, aztán rájuk se néznek.

Szólt mátraballai "kalandjáról" is. Ott kampányolt, jól megtömték kajával, pálinkával, azt mondták, hogy be kell ülnie egy rali autóba. A mátraballaiak figyelmeztették, hogy a sofőr egy cigány fiú. Vona erre azt kérdezte, mit tettem Mátraballa ellen?

Mégis a kisfiával együtt beült a kocsiba. "Halálközeli élmény volt" – mondta, de aztán a végén jól elbeszélgettek, a cigány raliversenyző azóta Vona Gábor-matricával díszíti versenyautóját.

Jörg Haider sorsára utalva elmondta: "Én is félek a haláltól. De ha a hazáért kell áldoznom az életemet, annak állok elébe! Az sokkal rosszabb lenne, ha elmenekülnék a sorsom elől".

A Hír TV összefoglalója:

A lakossági fórum előtti sajtótájékoztató:

(Kuruc.info - Kemma - HVG - Index - MTI nyomán)

3. frissítés: Az eztergomi lakossági fórum teljes videofelvétele

Kapcsolódó:

- A "független" Tétényi színt vallott: az MSZP felszólítására akarja kitiltatni a Jobbik fórumát

- Magyargyűlölő zsidók és cigány talpnyalóik készülnek az esztergomi zsinagóga "fizikai védelmére" - mazsihiszes támogatással

- Tétényi Éva a Jobbiktól félti a zsinagógát - a nemzeti párt nem hallgat a megélhetési rettegők szavára



Friss hírek az elmúlt 24 órából