Ugrás a cikkhez
Reklám

A körülbelül 6-8 ezer érintett akár már a jövő évtől 20-30 ezer forintos, úgynevezett gettó-nyugdíjat kaphat a holokauszt-túlélőket támogató Claims Conference nemzetközi alapítványtól - mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vasárnap újraválasztott elnöke. A szervezet tisztújító közgyűlésén Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató is bizalmat kapott. A két vezetőt ellenjelölt nélkül, újabb 4 évre választották meg.

A Mazsihisz elnöke a legfontosabb teendők között a vallásos élet megerősítését említette. Feldmájer Péter szerint sok a tennivaló ezen a területen, mert a holokauszt következményei és a múlt rendszer ateista politikája nagymértékben nehezítette a vallásgyakorlást. Szervezeti reformokra is szükség van és a karitatív tevékenység is kiemelt helyen szerepel a feladatok között - tette hozzá.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett gettó-nyugdíj megvalósítása - közölte a Mazsihisz elnöke. - Ne csak azok kapjanak nyugdíj-kiegészítést, akiket deportáltak vagy munkaszolgálaton voltak, hanem azok is, akik a budapesti gettóban szenvedték végig ezt a szörnyű időszakot - mondta Feldmájer Péter. Az elnök szerint ebben az ügyben pozitív döntés várható július közepén, a holokauszt-túlélőket támogató Claims Conference New York-i ülésén. Az alapítvány a Németországtól, és más kormányoktól érkező adományokat kezeli.

Egy másik fontos terület, a vészkorszak idején örökös nélkül elhunyt zsidók hagyatékának kérdése. A párizsi békeszerződés értelmében az állam nem örökölheti a vagyont. Át kell engedni a zsidó szervezeteknek - mondta a szervezet elnöke. A Mazsihisz újból tárgyalásokat kezd a kormánnyal, mert az 1997-ben létrehozott Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány az akkor kapott 7 ingatlanon kívül nem kapott további kompenzációt - közölte Feldmájer Péter.

(FH)


Friss hírek az elmúlt 24 órából