Egy pedagógiai szakvélemény szerint a magyarcsanádi ügy fiatalkorú roma etnikumú vádlottja fékezhetetlen és ingerlékeny volt. A vélemény akkor készült, amikor a cigány a kertvárosi általános iskolát elhagyva magántanuló lett egy speciális tantervű intézményben - hangzott el az ügy tárgyalásán Szegeden.

A délelőtti nyilvános tárgyalás első tanúja a cigány gyilkos utolsó osztályfőnöke volt, aki szerint a fiú nagyon érzékeny, ingerlékeny és fékezhetetlen személyiség, bántalmazta osztálytársait, és még édesanyja sem tudott hatni rá. Egy pszichológiai vélemény szerint is nyugtalan purdéról van szó, aki "emocionálisan labilis és csökkent mértékű az indulati kontrollja." Az agresszió oka lehetett egy rossz szó, ez megjelent vitában, hangoskodásban is, de nem tud róla, hogy "ok nélkül" bárkit is megütött volna (tehát okkal simán) - tette hozzá.

Tanúvallomást tett Pénzes Henrietta barátnője is, akivel az áldozat a gyilkosság estéjén szórakozni ment. A lány azt mondta, ő úgy tudta, hogy Heni a barátjánál tölti az éjszakát.

A 16 éves makói cigány a vádirat szerint július 20-án megerőszakolta, kirabolta, majd felgyújtotta a 18 éves Pénzes Henriettát, aki sérüléseibe három hét múlva belehalt.

Tanúként hallgattak meg házaspárt, akiknél a vádlott - állítása szerint - a bűncselekmény napjának hajnalán járt. A férfi szerint a vádlott rendszeresen járt náluk, mert segített a hagymaszedésben. Július 20-án reggel háromnegyed négykor indultak volna hagymát szedni, de a fiú nem jelent meg, így a férfi nélküle indult el dolgozni. Amikor hazaért, a felesége szólt, hogy a fiú nem sokkal azután kereste, hogy elment. A cigány háromnegyed nyolc körül újra megjelent náluk, és kérte, hogy a férfi segítsen neki a nála lévő motor fékjének javításában.

A férfi a tárgyaláson azt mondta, hogy miután az eset kiderül, betelefonált a rendőrségre és elmondta, hogy a cigány hajnalban náluk járt, őt azonban csak telefonon hallgatták meg, személyesen nem.

A bíróság kedden délután zárt tárgyaláson hemogenetikus szakértőt hallgat meg a vérnyomok keletkezéséről és a DNS mintákról. Emellett meghallgat egy tanút is, aki arról beszél, hogy a sértett és barátja "együttléthez" keresett helyet. A tárgyalás csütörtökön folytatódik, ítélet júniusban várható.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:
Beismerte tettét a magyar kislányt felgyújtó cigánygyerek
DNS-bizonyíték: a cigány megerőszakolta Henriettát
Szorul a hurok a Henit meggyilkoló cigány körül
Meghalt a cigány által felgyújtott makói lány
Mást vádol a Henriettát felgyújtó cigány